Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Oudste Mayaschilderingen gevonden in Guatemala

Datum : 11/05/2012
Land : Guatemala

Oudste Mayaschilderingen gevonden in Guatemala

Archeologen hebben een muurschildering blootgelegd in Xultún in het Guatemalteekse departement Petén, waarop berekeningen staan van de Mayakalender. Er zijn verwijzingen naar de cyclus van de maan en andere hemellichamen. Ook zijn er afbeeldingen van een Mayaheerser.

De inscripties zijn de oudste bekende astronomische kaarten van de Mayabeschaving. Onderzoekers stuitten erop bij de opgraving van een ruimte die was begraven onder een ingestort gebouw, dat was overwoekerd met vegetatie in de noordoostelijke regio Petén. Ze vonden levendige tekeningen van de koning en andere figuren, wat erop kan huizen dat het huis van een familielid van de koning was.

Een van de muren was bedekt met honderden kleine rode en zwarte symbolen, die de stand van de maan aangeven. Andere symbolen lijken de ceremoniële kalender van de Maya’s te verbeelden en de cycli van de zon, Mars en Venus. De hiëroglyfen dateren vermoedelijk uit 814, wat ze aanzienlijk ouder maakt dan de Dresden codex, een Mayaboek uit de 11e of 12e eeuw, dat zich sinds 1739 in de Koninklijke Bibliotheek van Dresden bevindt.

Volgens William Saturno, een archeoloog van de universiteit van Boston die de opgraving leidt, voorspelden sommige berekeningen astronomische gebeurtenissen 7000 jaar in de toekomst. In tegenstelling tot sommige theorieën was er geen teken dat de Mayakalender abrupt in 2012 eindigde. Saturno beschrijft in het blad Sciense hoe hij in 2011 de ruimte bestudeerde. “Dit is zeker de oudste astronomische tabel van de Maya’s. Het is de enige die we hebben uit de klassieke periode. Het is ook de eerste keer dat we in het huis van een astronoom kunnen kijken.” 

“De Maya’s waren precies in het volgen van de bewegingen van alle planeten. Ze verbonden gebeurtenissen uit hun leven met bewegingen van planeten”, aldus Saturno. Op alle vier de muren zijn portretten blootgelegd van de koning, die blauwe veren draagt. Tegenover hem zit een figuur die in fel oranje gekleed gaat. Tekens benoemen deze figuur als ‘jongere broer Obsidian’.
 


 

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug