Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oudste vrouw in Colombia overleden

Datum : 31/12/2014
Land : Colombia

Oudste vrouw in Colombia overleden

De oudste vrouw van Colombia, Ciriaca Maria Zapata, is in Valledupar in de noordelijke provincie Cesar, overleden. Ze is 116 jaar geworden.

Ciriaca Zapata is op 23 september 1898 geboren in Los Tupes, een dorp in de buurt van Valledupar. Sinds 42 jaar was ze weduwe na de dood van haar echtgenoot José de Jesus Molina, met wie ze elf kinderen had, van wie er nog zeven in leven zijn. Ze heeft 83 kleinkinderen, 78 achterkleinkinderen, 64 achterachterkleinkinderen en nog een aantal van de vijfde generatie.

Een van haar kleindochters, Dellys Mindiola, vertelde dat “Mama Ciria”, zoals de familie haar noemde, haar 116e verjaardag afgelopen september vierde met een mis en een familiereünie. Volgens Mindiola was het lange leven van haar grootmoeder te danken aan het eten van gezond voedsel en aan haar mooie karakter, die ervoor zorgden dat ze een vreedzaam leven leidde.

“Ze at varkensvlees, konijn, kip, groenten, van alles. Maar alles was natuurlijk, niets geen bewerkt voedsel”, Aldus Mindiola. “Mijn oma was een geliefd persoon, ze had met niemand ruzie en dat beïnvloedde haar kwaliteit van leven.”

Een van de neven van Zapata is begonnen Zapata erkend te krijgen als een van de oudste personen ter wereld in het Guinness World Records. Daarin is de oudste vrouw nu de Japanese Misao Okawa, die vijf maanden eerder dan Zapata is geboren, op 5 maart 1898.

 

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug