Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Oud-vicepresident Guatemala aangehouden

Datum : 24/08/2015
Land : Guatemala

Oud-vicepresident Guatemala aangehouden

De voornalige vicepresident van Guatemala, Roxana Baldetti, is gearresteerd op verdenking van corruptie, drie maanden nadat ze was gedwongen af te treden. Ze wordt ervan beschuldigd deel te hebben genomen aan corruptie bij de douane. 

Aanklagers zeggen nu voldoende bewijs te hebben om een onderzoek te openen naar president Otto Perez Molina, die ook ieder wangedrag ontkent. Het corruptieschandaal heeft tot verontwaardiging geleid bij de Guatemalteken, die in een van de armste en meest gewelddadige landen van Latijns Amerika wonen. 

Baldetti is gearresteerd in een ziekenhuis in Guatemala-Stad, waar ze voor een onbekend probleem met haar gezondheid was opgenomen. Aanklager Francisco Sandoval stelde daarvan haar aanhouding op de hoogte. Bijna 30 andere personen zijn opgepakt op beschudiging van het aannemen van miljoenen dollars van zakenmensen die steekpenningen betaalden om hogere invoerbelastingen te vermijden. 

President Perez Molina, wiens ambtstermijn in januari afloopt, heeft tot nu pogingen verijdeld om zijn immuniteit op te heffen. Maar aanklager Thelma Aldana heeft opgeroepen een afzettingsprocedure tegen de president te beginnen. Die heeft de beschuldigingen afgedaan als een politieke campagne, geleid door de oppositie. 

Volgens aanklagers was Juan Carlos Monzon Rojas, de rechterhand van Baldetti, de bedenker van een corruptiekring, genaamd La Linea (de Lijn). “Boven hem in de machtsstructuurvan de Linea vonden de president Perez Molina enRoxana Baldetti," aldus Thelma Aldana.

Baldetti trad op 8 mei af, nadat een gezamenlijk onderzoek van Guatemalteekse aanklagers en de Verenigde Naties had geleid tot de arrestatie van meerdere overheidsfunctionarissen. Er hebben in Guatemala naar aanleiding van dit schandaal en een ander corruptieschandaal bij het nationale instituut van nationale zekerheid grote protestdemonstraties plaatsgevonden.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug