Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

OV in Latijns Amerika is lijdensweg voor vrouwen

Datum : 02/11/2014

OV in Latijns Amerika is lijdensweg voor vrouwen

Zes van de tien vrouwen in Latijs Amerika die reizen met stedelijk openbaar vervoer (OV) worden fysiek of verbaal lastiggevallen. De onveiligste stad voor vrouwen is Bogotá in Colombia, gevolgd door Mexico-Stad en Lima in Peru. Dit staat in een rapport van de Britse stichting Thomson Reuters. 

Aan het online-onderzoek over perceptie van veiligheid deden ruim 6500 vrouwen mee en experts op het gebied van gender, afkomstig uit vijftien megasteden. In het geval van de Colombiaanse hoofdstad zeggen alle 380 vrouwelijke respondenten dat ze bang zijn om alleen te reizen in het busnetwerk TransMilenio. Ook wantrouwen de vrouwen het optreden van de autoriteiten tegen hun aanvallers. 

In Mexico-Stad gaf 64 procent van de ondervraagde vrouwen aan dat ze in het OV waren “betast, of anderzins waren lastiggevallen.” In Bogotá ligt dit percentage iets lager: 57 procent. In Lima is 58 procent van de ondervraagden fysiek of verbaal lastiggevallen.  

Karla Melo is een van de vele Colombiaanse vrouwen die lastig is gevallen in de propvolle bussen van vervoerder TransMilenio. “Vooral de ochtendspits is een lijdensweg. Laatst stond er een man achter me die elke keer als de chauffeur stopte, me betastte. Toen ik me omdraaide zag ik dat zijn gulp openstond. Hij schrok toen ik hem erop aansprak.”

Maar vrouwen zoals Karla die hun belagers aanspreken op hun gedrag zijn er weinig. “Als de politie al reageert is het laat en boezemt ze weinig vertrouwen in. ‘Mevrouw, weet u dat nou wel zeker van die aanklacht?’, vroeg de agent me.” In 2013 deden 109 vrouwen aangifte. Het werkelijke aantal lastiggevallen vrouwen ligt vele malen hoger.  

Sinds 2014 groeit in Colombia de media-aandacht voor de ongewenste intimiteiten in het OV. Vooral de zaak van de jonge vrouw Diana Gamboa die hulpeloos moest ondergaan hoe een medepassagier haar betastte terwijl hij masturbeerde wekte nationale verontwaardiging. 

Sindsdien proberen de autoriteiten in Bogotá op verschillende manieren het OV minder stressvol te maken voor vrouwen. Zo zijn er in navolging van Mexicaanse en Braziliaanse steden exclusieve vrouwenritten ingesteld. In juli vond een proef plaats met lok-vrouwen in het OV. 

Lisa Gómez, gemeenteambtenaar in de hoofdstad, ziet verandering, al is er nog een lange weg te gaan eer vrouwen ongestoord kunnen reizen. “De groeiende aandacht voor seksuele intimidatie in het OV maakt mensen bewust, en dat is een begin. De diepere oorzaak, namelijk de sociaal geaccepteerde en aangemoedigde machohouding, zit diep en slijt langzaam. Daarnaast erkent het strafrecht dit niet als intimidatie, maar slechts als ‘krenking’. Het feit dat de daad van de agressor niet serieus genoeg wordt gezien om hem vast te houden, geeft vrouwen weinig vertrouwen.”

 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug