Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Overblijfselen van Azteeks paleis ontdekt in Mexico-Stad

Datum : 14/07/2020
Land : Mexico

Overblijfselen van Azteeks paleis ontdekt in Mexico-Stad

De overblijfselen van een oud Azteeks paleis zijn ontdekt onder een statig gebouw in Mexico-Stad. Tijdens renovaties in het gebouw aan het Zócalo, het centrale plein in de hoofdstad, vonden arbeiders basaltplaten.

De vloeren maakten deel uit van een open ruimte in het paleis van de Azteekse heerser Axayácatl, zei het Mexicaanse Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH). Het paleis werd na de val van het Azteekse rijk ook gebruikt als de thuisbasis van de Spaanse veroveraar Hernán Cortés. Graafmachines hebben bewijs gevonden van het huis dat Cortés had op de paleissite.

Archeologen zeggen dat hij waarschijnlijk materiaal uit het paleis van Axayácatl heeft hergebruikt, dat net als andere heilige Azteekse gebouwen, met de grond gelijk werd gemaakt door de Spaanse veroveraars. Axayácatl regeerde tussen 1469 en 1481 en was de vader van Montezuma, een van de laatste heersers van het rijk.

"Onder de ondervloer van het huis van Cortés, meer dan drie meter diep, werden de overblijfselen van een andere verdieping van basaltplaten ontdekt, maar uit pre-Spaanse tijden", zei INAH. “Gezien de kenmerken, leidden de specialisten af dat het deel uitmaakte van een open ruimte in het voormalige paleis van Axayácatl, waarschijnlijk een binnenplaats.”

Cortés arriveerde in wat nu Mexico is in 1518 als commandant van een missie om de regio te verkennen - volgens geruchten onder Europeanen met een grote rijkdom - voor Spaanse kolonisatie. Hij en zijn mannen belegerden in 1521 de Azteekse hoofdstad Tenochtitlán. Toen de stad zich overgaf, verwoestten de Spaanse kolonisten haar.

Het gebouw dat nu op de site staat - de Nacional Monte de Piedad - is een historisch pandjeshuis dat werd gebouwd in 1755.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug