Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Overheidscontrole op sociale media in Nicaragua

Datum : 16/03/2018
Land : Nicaragua

Overheidscontrole op sociale media in Nicaragua

Rosario Murillo, vicepresident van Nicaragua en echtgenote van president Daniel Ortega, vindt dat haar landgenoten “negatief beïnvloed worden door sociale media.”

In het land gingen alle alarmbellen af toen Murillo eerder deze week op televisie zei dat de regering in gesprek is met de voorzitter van het parlement om de huidige wetgeving aan te pakken waarmee sociale netwerken “de mogelijkheid tot samenleven” in het land bedreigen. Vrij vertaald: critici die gebruik maken van sociale media moet de mond gesnoerd worden.

In een land waar elk protest tegen president Ortega en zijn familie begroet wordt met geweld en juridische vervolging, worden dit soort uitingen heel serieus genomen. Met name sociale media als facebook, twitter en youtube ontploften bijna van de protesten tegen de autocratie van de Ortegas, die inmiddels kenmerken van een dictatuur heeft aangenomen.

In de elf aaneengesloten jaren dat Ortega aan de macht is, zijn verschillende kritische radiozenders uit de lucht gehaald. Hieronder ‘Radio Voz de Mujer’ (vrouwenstem) vanwege haar kritiek op de onmacht, of onwil, van de regering om het aanhoudende geweld tegen vrouwen in het land te stoppen.

Aan de andere kant worden de media die in handen zijn van de familie Ortega, waaronder vijf televisiezenders, geen strobreed in de weg gelegd. Veel van de programma’s die hierop uitgezonden worden zijn oppervlakkig en vrouwonvriendelijk.

De regering is van plan om zowel de Kinderwet, de Familiewet en het strafrecht te veranderen om ‘valse berichtgeving’ te voorkomen. Journalisten en intellectuelen als schrijfster Giaconda Belli doen deze woordkeus af als een nauwelijks verhulde poging tot censuur. 

Bron : El Pais
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug