Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Overlast door stroomstoring Venezuela

Datum : 04/09/2013
Land : Venezuela

Overlast door stroomstoring Venezuela

Een stroomstoring in Venezuela heeft gisteren in grote delen van het land voor overlast gezorgd. In veertien van de vierentwintig deelstaten viel de stroom uit. Met name het westen en het midden van het land, waaronder de hoofdstad Caracas, ondervonden veel overlast. Verkeerslichten vielen uit, en veel mensen verlieten vroegtijdig hun werk wat leidde tot nog meer verkeerschaos. Vliegvelden en havens sloten. Het metro- en treinvervoer lag stil, evenals een deel van de informatievoorziening. 

De minister van Energie Chacón riep de Venezolanen op “kalm te blijven. Uiteraard gaat onze eerste zorg uit naar het normaliseren van de stroom in de hoofdstad.” De getroffen westelijke deelstaten zijn tijdelijk van stroom voorzien door Colombiaanse grensgemeenten.
Volgens de autoriteiten deed de storing zich voor na het middaguur, lokale tijd, in een elektriciteitscomplex dat verantwoordelijk is voor 65 procent van de landelijke stroomvoorziening.  

Hoewel de officiële oorzaak nog onduidelijk is, twitterde president Maduro kort na de stroomstoring: “Alles wijst erop dat deze aanval op ons land is gepland door de ultrarechtse oppositie.” Media wijzen op het achterstallig onderhoud en het onprofessionele beheer van de elektriciteitcentrales die verantwoordelijk zijn voor 70 procent van de nationale elektriciteitsproductie. 

 
 
 
 
 
Bron : El País, BBC, Semana
Bookmark and Share


Terug