Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Overleven in Venezuela

Datum : 18/07/2018
Land : Venezuela

Overleven in Venezuela

Met het huidige minimum salaris kun je in Venezuela op dit moment niet eens een blikje tonijn kopen, meldt het Spaanse dagblad El País. In bolívares klinkt het minimumloon indrukwekkend: ruim vijf miljoen. Maar volgens de officiële wisselkoers is dit niet meer dan 1,30 Euro per maand. Niemand kan hiervan leven, en de meeste mensen met een vaste baan werken buiten kantooruren ook nog in het informele circuit. Zo ook Luís Martínez, elektricien bij een staatsbedrijf, die zijn diensten na werktijd aanbiedt bij particulieren. Toen hij in 1991 na tien jaar ontslagen werd kocht hij van de ontslagpremie een huis. “Als ik nu, na veertien jaar dienst, ontslagen zou worden zou ik van de compensatie niet eens een blender kunnen kopen”, zegt Martínez.

Het is een dramatische situatie. Meer dan 70 procent van de werknemers met een formeel dienstverband verdient niet meer dan het minimumloon. Veel Venezolanen zoeken hun heil buiten het formele circuit. Studies tonen aan dat nog slechts zes op de tien werknemers een formeel dienstverband heeft.

Eind juni zette José Ibarra, docent aan de Centrale Universiteit van Venezuela, een foto van zijn versleten schoenen op Instagram: “mijn salaris is niet voldoende om er nieuwe zolen onder te laten zetten, dat kost me namelijk twintig miljoen bolívares.” Het leverde een stroom aan reacties op en veel schoenen voor Ibarra, die samen met andere docenten een nieuwe beweging, Schoenen van waardigheid, heeft opgezet én een stichting heeft gevormd om de werknemers van de universiteit te helpen. Terwijl hij wacht op de registratie van zijn stichting is Ibarra alvast begonnen met het uitdelen van de schoenen die hij ontving.

Het minimumsalaris wordt op twee manieren uitbetaald: een deel contant en een ander deel in voedselbonnen die worden bijgeschreven op de zogenaamde cestaticket. In februari erkende president Maduro dat het minimumloon niet voldoende was om van te leven en besloot dit te compenseren met een maandelijks voedselpakket. De pakketten bevatten echter niet voldoende voedsel om een gezin van te onderhouden, en de kwaliteit van het voedsel is vaak onder de maat. In mei nog hield de Colombiaanse overheid vierhonderd ton voedsel tegen in de haven van Cartagena, omdat het niet geschikt was voor menselijke consumptie.

Financieel gaat het nergens slechter op de wereld dan in Venezuela. Sinds 2005 hebben onder andere meer dan zestig multinationals het land verlaten. De bevolking volgt in rap tempo. Schattingen over het aantal Venezolanen dat de afgelopen jaren zijn heil in het buitenland heeft gezocht lopen sterk uiteen, maar dat het er inmiddels meer dan een miljoen zijn leidt geen twijfel.

Bron : El Pais
Bookmark and Share


Terug