Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Overlevende aan het woord van bloedbad in Guatemala

Datum : 18/05/2011
Land : Guatemala

Overlevende aan het woord van bloedbad in Guatemala

Afgelopen zondagochtend zijn 27 lijken gevonden op een landgoed in Guatemala. Een boer in het noorden van Guatemala vertelde hoe hij het gruwelijke bloedbad, waarschijnlijk aangesticht door een Mexicaans drugskartel, wist te overleven.

Hij vertelde dat er zaterdag gewapende mannen op zijn landgoed kwamen uit de provincie El Petén. Zij vroegen naar de eigenaar. Toen de boeren  weigerden te vertellen waar de eigenaar was werden zij  aangevallen met messen en werden onthoofd. De overlevende boer vertelde dat hij gedaan had alsof hij dood was en zo het bloedbad had overleefd.

Op het moment dat ze hem in zijn buik staken deed hij alsof hij stierf. Daarna verstopte hij zich. Rond een uur of vijf ’s ochtends verliet hij de boerderij, een stapel afgehakte hoofden achterlatend. Momenteel ligt de man, die om diverse redenen niet met naam genoemd wordt, in het ziekenhuis.

Het landgoed waar het drama plaatsvond ligt vlakbij de Mexicaanse grens. Men denkt dat de daders leden zijn van het beruchte drugskartel van de Zetas en dat  het bloedbad wellicht gelinkt zou kunnen worden aan de moord op Haroldo Waldemar León, een broer van een geallieerde Guatemalteekse drugsbaas

Mexicaanse drugskartels verhuizen meer en meer naar het noorden van Guatemala, wat een belangrijk overdrachtspunt vormt voor de drugssmokkel van Zuid-Amerika naar de Verenigde Staten.
Guatemalteekse rechtsbeambten stellen dat de Mexicaanse drugskartels meer naar het zuiden zijn getrokken sinds  de Mexicaanse President Calderon de strijd tegen drugshandel heeft opgevoerd.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug