Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Overstromingen in Argentinië eisen levens

Datum : 05/04/2013
Land : Argentinië

Overstromingen in Argentinië eisen levens

Rampzalige overstromingen hebben in de provincie Buenos Aires aan 57 mensen het leven gekost, terwijl er honderden mensen dakloos zijn geraakt. De stad La Plata is het zwaarst getroffen met 51 doden. In hoofdstad Buenos Aires stierven ook zes mensen.

Veel slachtoffers verdronken toen ze probeerden om op daken en boomtoppen te klimmen; sommigen werden daarbij geëlektrocuteerd. De regering kondigde drie dagen van nationale rouw af na wat werd genoemd “een ongekende catastrofe”. Volgens de burgemeester van La Plata, Pablo Bruera, zijn er ongeveer 100.000 huishoudens door de overstromingen getroffen.  De stortregens zijn gestopt en het water is volledig verdwenen, maar elektrische leidingen moeten nog hersteld worden. Honderden mensen van de overheidshulpdiensten delen water, voedsel en kleding uit bij tientallen schuilplaatsen in de provincie. Mobiele ziekenhuizen zijn geopend en in de opvangcentra worden vaccinaties tegen hepatitis toegediend.

Volgens provinciale ambtenaren viel er dinsdagavond in een tijdsbestek van twee uur 40 centimeter regen in La Plata. Eerder was er al 15 centimeter in Buenos Aires gevallen. Volgens de gouverneur van de provincie, Daniel Scioli, is een dergelijke regenbui nog nooit eerder ervaren. Mensen werden verrast, en sommige hadden geen tijd om aan deze dodelijke val te ontsnappen. Meer dan 3000 mensen moesten hun huizen verlaten en 80.000 verloren elektriciteitsverbindingen. Ook de ziekenhuizen in La Plata ondervonden last van de stroomstoringen.

Een aantal bewoners heeft wegversperringen opgericht om hun buurten te beschermen tegen plunderaars. President Cristina Fernández de Kirchner heeft Tolosa, het zwaarst getroffen gebied van La Plata, reeds bezocht. Zij groeide daar op en haar moeder woont er nog steeds. Voor haar komst hadden tientallen mensen al een supermarkt geplunderd. Drie politieagenten raakten gewond bij schermutselingen met mensen die probeerden in te breken in twee andere supermarkten.
 

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug