Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Overvol strand in Colombia bedreigt milieu

Datum : 24/06/2014
Land : Colombia

Overvol strand in Colombia bedreigt milieu

Afgelopen weekend is er opnieuw bezorgdheid gerezen over het aantal bezoekers van het Colombiaanse Playa Blanca. Meer dan 4.500 mensen kwamen naar het strand, waardoor autoriteiten strandgangers  moesten tegenhouden. 

Onlangs is het maximum aantal bezoekers van Playa Blanca gesteld op 4.500 per dag. Het strand ligt op een uur van Colombia’s belangrijkste toeristische plaats, de stad Cartagena. Afgelopen zondag werden zo’n 32 auto’s teruggestuurd en passagiers van bussen werd aangeraden het strand niet op te gaan vanwege het grote aantal badgasten. 

Het voortdurend hoge aantal bezoekers heeft tot zorgen geleid nover de toekomstige conservering van het strand. In juni werd het voorstel gedaan entree te heffen voor toegang tot Playa Blanca, wat boze reacties losmaakte van sommige lokale leiders en leden van de gemeenschap zelf; velen van hen leven van de strandbezoekers.  De beslissing is uitgesteld totdat de verschillende partijen een consensus kunnen bereiken.

De toename van het aantal bezoekers is een gevolg van de bouw van de brug Compo Elias Teran die Cartagena verbindt met het eiland Baru. Daardoor is er nu makkelijk toegang tot de witte stranden van Playa Blanca, dat tot dan toe alleen bereikt kon worden met een ferry vanuit de kleine stad Pasacaballos of met een speedboot vanuit Cartagena. Volgens leen van het Beschermde Gebied van Nationale Parken in Playa Blanca heeft het strand maar capaciteit voor 3.300 bezoekers. 

Milieugevolgen kunnen zijn schade aan het koraalrif, visuele vervuiling, grotere vraag aan zeeproducten die vaak de standaarden van beschermd gebied overschijden en vervuiling door afval. Ook flora enfauna zullen zeer waarschijnlijk worden aangetast. Sommige soorten, zoals de bedreigde Hawksbill zeeschildpad die eieren legt op het strand, zullen ook in gevaar komen als de situatie niet verbetert. 

Ook als is Playa Blanca een van Cartagena’s belangrijkste toeristische bestemmingen, het belang om dit park voor toekomstige generaties te behouden en dieren en planten te beschermen, moet ook erkend worden. 

 

Bron : Colombia Reports
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug