Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paaseiland krijgt zones met gratis internet

Datum : 01/01/2016
Land : Chili

Paaseiland krijgt zones met gratis internet

Goed nieuws voor toeristen op Paaseiland (Rapa Nui): kortgeleden hebben de Chileense autoriteiten namelijk toegezegd dat er op drie plekken op het eiland gratis internet aangeboden zal worden. Met name het centrum van Hanga Roa en het strand van de hoofdstad krijgen extra mogelijkheden om contact met de buitenwereld te leggen. 

Deze plaatsen zijn onderdeel van het project Wi-Fi ChileGob, waarmee al 612 gebieden in heel Chili van gratis internet voorzien zijn, een aantal dat de komende maanden moet oplopen tot 975. Of gratis internet in drie genoemde gebieden op het afgelegen Paaseiland, waar de toegang tot het world wide web notoir slecht is, te maken heeft met recente protesten tegen de regering in Santiago is onduidelijk. 

Eén van de meest uitgesproken tegenstanders van de nationale overheid is de voorzitter van het parlement van Rapa Nui, Leviante Araki Tepano. Volgens hem heeft Chili op systematische wijze de rechten van de oorspronkelijke bewoners geschonden omdat zij maar bleven aandringen op teruggave van door de staat bezette gronden. “We moeten de deuren sluiten voor Chili. Voor wat betreft mijn gezin, mijn stam en alle Rapanuis, wij zullen ons nooit Chilenen voelen.” Als reden geeft hij aan dat “Chili op 4.600 zeemijl afstand ligt en Rapa Nui hier, in het midden van de oceaan ligt. Ik ben nog liever Chinees, Japanner of Boliviaan dan Chileen.” 

“We zullen zien hoe de regering reageert op onze eisen betreffende de teruggave van grond”, aldus Araki in een interview in november. “Als ze bereid is onze heilige gebieden en voorouderlijke begraafplaatsen terug te geven (inclusief de moais en ahu, de platforms waarop de moais staan) en het probleem van de migratie naar het eiland aan te pakken, dan zullen er geen protesten meer zijn. Maar als ze niet willen luisteren, zullen we het eiland voor Chili afsluiten.”

Een maand daarvoor had een groep Paaseilanders de hulp van de Boliviaanse president Evo Morales ingeroepen om de zaak van Rapa Nui voor te leggen aan de dekolonisatiecommissie van de Verenigde Naties.

Bron : El Mostador, www.ohmygeek.net
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug