Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Pacifische Alliantie opgericht in Chili

Datum : 06/06/2012
Land : Chili

Pacifische Alliantie opgericht in Chili

In de droge Atacamawoestijn in het noorden van Chili is officieel de Pacifische Alliantie van start gegaan. Dit regionale blok bestaat uit de belangrijkste ibero-amerikaanse landen die grenzen aan de Pacifische Oceaan. Doel is de economische integratie te bevorderen en gezamenlijke relaties te onderhouden met de Pacifische regio in Azië.

Het verdrag is getekend door de presidenten van Chili, Colombia, Peri en Mexico. Gastheer van de bijeenkomst, de Chileense president Sebastién Piñera, benadrukte dat de alliantie een markt heeft van 207 miljoen consumenten, een derde van het totale BIP van Latijns Amerika vertegenwoordigt en ruim 50 procent van de handel. De vier landen behoren tot de meest dynamische van de regio met een gemiddelde jaarlijkse economische groei van 7 procent. Piñera zei dat het doel verder gaat dan vrijhandel in de richting van de vrije circulatie van diensten, kapitaal en personen.

De Colombiaanse president José Manuel Santos onderstreepte dat de alliantie “tegen niemand is”, dat ze openstaat voor nieuwe leden en niet strijdig is met andere Latijns-Amerikaanse integratieprocessen. Tot nu toe hebben Costa Rica, dat lid wil worden, en Panama zich als waarnemers aangesloten. Maar Ecuador, lid van Alba (het boliviriaanse blok) houdt zich afzijdig.

Mexico, Colombia en Chili hebben de meest open econonomiën van het continent en hebben vrijhandelsverdragen met de Verenigde Staten. Uitzondering is de Peruaanse president Ollanta Humala, die het project heeft geërfd van zijn voorganger Alan García, die in april 2011 de promotor van dit plan was. Humala noemt de alliantie “niet ideologisch” en zei dat een van zijn doelen was de strijd tegen armoede en voor onderwijs als “instrument van sociale integratie.”

Een van de voordelen van de alliantie is haar cohesie. Het Andespact is gebroken in de onderhandelingen over een handelsakkoord met de Europese Unie en Mercosur – het belangrijkste handelsblok – is verdeeld door het protectionisme dat Argentinië hanteert tegenover haar eigen buren en bondgenoten. De alliantie is een liberaal alternatief voor het boliviriaanse blok onder leiding van de Venezolaanse president Hugo Chávez, al vermijden de leden dat te zeggen. De alliantie profileert zich ook tegenover Brazilië, die verandert is in een continentale grootmacht.

Bovendien is de Aziatische Pacifische regio niet langer een belofte voor de toekomst, maar een optie van nu. Vooral voor Latijns Amerika, waar China de grootste afnemer is van grondstoffen. Alleen al de vier leden van de alliantie voreden in 2011 goederen uit naar Azië ter waarde van 71.000 miljoen U$, met een jaarlijkse stijging van 10 procent.


 

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug