Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Palmoliekoorts in Guatemala draagt bij aan voedselcrisis voor armen

Datum : 03/06/2011
Land : Guatemala

Palmoliekoorts in Guatemala draagt bij aan voedselcrisis voor armen

Het gebied in Guatemala dat beschikbaar is gesteld voor palmplantages die biobrandstoffen produceren is tussen 2005 en 2010 met 146 procent gestegen, volgens schattingen van het Nationaal Instituut voor Agrarische en Rurale Studies in Guatemala Stad. Deze enorme groei is grotendeels niet gereguleerd. De plaatselijke milieuorganisatie Sabia gelooft dat het planten van palmbomen nu zelfs nog sneller gebeurt.

In sommige gebieden heeft de overheid slechts tien procent van wat geplant wordt in kaart kunnen brengen. Volgens Sabia veroorzaken nationale en internationale palmbedrijven een toenemende ongelijkheid en een verdieping van geweld. Ze betalen de werknemers hongerlonen, vervuilen de grond en watervoorzieningen met landbouwchemicaliën, maken inbreuk op beschermde gebieden en nemen land in dat gebruikt werd voor de voedselvoorziening van lokale bewoners, aldus Sabia. Biobrandstofprogramma’s ontvangen momenteel 20 miljard dollar per jaar aan subsidies van westerse regeringen.

De palmoliekoorts vindt naast Guatemala op nog veel grotere schaal plaats in Indonesië en Maleisië waar ontbossing met een ongekende snelheid van een hectare per minuut plaatsvindt. Naast het gebruik voor biodiesel wordt palmolie ook in grote hoeveelheden gekocht door transnationale producenten van levensmiddelen voor de industriële productie van margarines, chocolade, koekjes, snoep, chips, en kant-en-klaar-maaltijden. De Wereldbank heeft berekend dat de vraag naar palmolie tussen 2000 en 2050 zal verdubbelen doordat de opkomende economieën bewerkt voedsel promoten.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug