Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Panama beboet Noord-Korea voor wapensmokkel

Datum : 20/01/2014
Land : Panama

Panama beboet Noord-Korea voor wapensmokkel

Panama heeft Noord-Korea een boete opgelegd van $666.666. De reden voor de boete is een Noord-Koreaans schip dat vorig jaar juni het Panamakanaal wilde oversteken met oorlogsmateriaal aan boord. Het wapentuig was afkomstig uit Cuba en bestond onder andere uit gevechtsvliegtuigen, luchtafweersystemen en explosieven die onder duizenden zakken suiker lagen verborgen.

Volgens de Cubaanse regering ging het om verouderde wapens die naar Noord-Korea werden gestuurd voor reparatie, waarna het wapentuig weer teruggestuurd zou worden naar Cuba. Panama stelt dat met het smokkelen van de wapens de veiligheid van het interoceanische kanaal in gevaar is gebracht. 

Ook overtreedt Noord-Korea wapensancties die het land vanwege haar kernprogramma door de Verenigde Naties is opgelegd. Het Aziatische land heeft beloofd om nog deze week de boete te betalen. 

Van de 35 bemanningsleden mogen er volgens de Panamese minister van Buitenlandse Zaken 32 binnenkort het land verlaten. De drie overgebleven bemanningsleden worden mogelijk vervolgd voor het in gevaar brengen van de openbare veiligheid.

 
 
 
Bron : CNN World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug