Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Panama beschermt wetlands tegen bebouwing

Datum : 11/02/2015
Land : Panama

Panama beschermt wetlands tegen bebouwing

De Panamese president Juan Carlos Varela heeft maandag een wet getekend die wetlands buiten hoofdstad Panama-Stad moet beschermen tegen oprukkende bebouwing.  wetlandds

Onder de nieuwe wet is bebouwing verboden in een gebied van 85.000 hectare bij de Baai van Panama. De wetlands zijn een belangrijke stopplaats en overwinteringplek voor trekvogels in het westelijk halfrond. Varela’s voorganger had bouwprojecten in het gebied aangemoedigd. De wet verbiedt ook houtkap, het verwijderen van grond en alle andere activiteiten die de mangrovebossen kunnen aantasten. 

In de laatste jaren wordt de omgeving van Panama-Stad in hoog tempo bebouwd met zowel woonhuizen als toeristische en industriële complexen. Milieuactivisten beschuldigden ex-president Ricardo Martinelli ervan gedurende zijn ambstermijn van 2009 tot 2014 ongebreidelde groei te hebben aangemoedigd door de boetes op het kappen van mangrovebomen te verlagen. 

Volgens de activisten is hierdoor de vernietiging van de mangrovebossen in een versnelling geraakt. Tussen 1969 en 2007 is 55 procent van deze bossen verloren gegaan, volgens cijfers van de Verenigde Naties. 
Ieder jaar trekken ongeveer een miljoen kustvogels naar de Baai van Panama. Het gebied is ook de habitat van miereneters, Midden-Amerikaanse tapirs en karetschildpadden. 

 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug