Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Panama: inheemse bevolking tegen waterkracht

Datum : 09/12/2016
Land : Panama

Panama: inheemse bevolking tegen waterkracht

In Panama zijn meer dan 50 concessies uitgegeven voor de bouw van waterkrachtcentrales in inheems gebied. Enkele daarvan zijn al goedgekeurd, andere worden nog bestudeerd maar allemaal zullen ze de levens van de lokale bevolking negatief beïnvloeden en het milieu schade toebrengen, aldus Héctor Huertas. Volgens Huertas, advocaat van de getroffen bevolking, worden de problemen nog verergerd door invasies door buitenstaanders. 

Meer dan duizend colonos zijn het inheemse gebied langs de noordoostkust van Panama binnengetrokken, in grote meerderheid ‘latinos’ (mensen van gemengde komaf). “Maar bijvoorbeeld in Madugandí zijn 200 Émbara binnengetrokken, 75 van hen met hun families. Dit zijn mensen die al land hebben, zij bezetten het land puur om het later te kunnen verkopen, niet omdat ze het nu nodig hebben”, vertelt Huertas op een recente persconferentie. 

Atencio López, een andere inheemse woordvoerder, geeft aan dat van de 2.000 gevallen van schendingen die de Panamese inheemse bevolking voor de Inter-Amerikaanse Mensenrechtencommissie gebracht heeft, er slechts 200 onderzocht zijn of zullen worden. 

Nemesio Cáceres, van het Ngäbe Buglé volk, voelt zich genegeerd door de regering: “Ze betrekken ons niet bij hun beleid en ze houden zich niet aan de wet.” Rodolfo Cunampio, van het Congres van de Alto Bayano, zegt: “We willen geweld tegen de colonos voorkomen”.

 

Bron : metrolibre.com
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug