Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Panama president van SICA

Datum : 28/06/2013
Land : Panama

Panama president van SICA

Afgelopen donderdag op de 41ste top van SICA, het Centraal-Amerikaanse integratiesysteem, heeft de Costa Ricaanse presidente Laura Chinchilla het presidentschap overgedragen aan de Panamese president Ricardo Martinelli. Chinchilla zegt tevreden te zijn met wat zij bereikt heeft onder haar presidentschap van SICA. Chinchilla maakte de Dominicaanse Republiek volwaardig lid en had een beleid dat vooral gericht was op het creëren van meer financiële transparantie.

Panama’s president Martinelli wil gaan werken aan meer tastbare hervormingen van het systeem, met inbegrip van integratie op het gebied van economie en migratie. De president voegde eraan toe dat hij zou werken om ervoor te zorgen SICA leden profiteren van de onlangs ondertekende vrijhandelsovereenkomst met de Europese Vrijhandelsassociatie. Verbetering van de financiële transparantie en het vergroten van de regionale veiligheid waren de belangrijkste discussiepunten op de top. Het ging hierbij onder andere over de strijd tegen de doorvoer van drugs in de regio.

Nicaragua’ s president Daniel Ortega was een van de weinige presidenten die niet aanwezig waren op de top. Costa Rica en Nicaragua zijn nog steeds verwikkeld in een grensconflict over Isla Calera. Nicaragua’s project voor een inter-oceanisch kanaal werd ook besproken. Costa Rica maakt zich zorgen dat het kanaal door het Nicaraguameer zal gaan. Deze rivier voedt de San Juan rivier, waarop Costa Rica navigatierechten heeft. Nu er nog geen concrete plannen zijn zal Costa Rica nog geen zaak aanspannen, maar de Costa Ricaanse minister van buitenlandse zaken vraagt zich wel af of het kanaal überhaupt nog gebouwd gaat worden.

Het Centraal-Amerikaanse Integratiesysteem (SICA) is een intergouvernementele organisatie van Midden-Amerikaanse staten gericht op meer integratie in de regio om vrede, vrijheid, democratie en vooruitgang te bereiken. Behalve Costa Rica en Panama zijn ook El Salvador, Guatemala, Honduras, De Dominicaanse Republiek, Belize en Nicaragua lid.

Bron : Ticotimes
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug