Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Panama wil astronomische ontdekkingen in Centraal-Amerika leiden

Datum : 04/05/2011
Land : Panama

Panama wil astronomische ontdekkingen in Centraal-Amerika leiden

In Panama is een astronomisch observatorium geopend, waarmee het land zich wil profileren als leider van astronomische ontdekkingen in Midden-Amerika. Het beantwoorden van fundamentele vragen, zoals of er leven is op andere planeten, wordt als hoofddoel genoemd. Het observatorium in de stad Penenomé is het eerste in Panama en het tweede in Midden-Amerika.

Het observatorium bevindt zich op het terrein van de technische universiteit. De gebruikte telescoop is een geschenk van de Franse overheid. Directeur van het centrum is Rodney Delgado, de eerste Panameese astronoom, opgeleid in Parijs. “Het voornaamste doel is in Midden-Amerika op de eerste plaats komen te staan wat betreft technologie en ontdekkingen”, aldus Delgado.

In het nieuwe centrum zullen ook astronomen worden geschoold. De Panamese overheid wil binnen tien jaar nieuwe astronomen hebben opgeleid, die telescopen kunnen gebruiken die groter zijn dan die het centrum nu bezit. De huidige telescoop heeft een diameter van veertig centimeter. Uiteindelijk wil het centrum echter een grotere telescoop aanschaffen, die gemaakt worden in Europa en de Verenigde Staten.
 

Bron : El Universo
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug