Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Panama wil oud-president Martinelli arresteren

Datum : 23/12/2015
Land : Panama

Panama wil oud-president Martinelli arresteren

Het Panamese Hooggerechtshof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor oud-president Ricardo Martinelli, die het land bestuurde van 2009 tot 2014. Martinelli wordt ervan beschuldigd publieke fondsen te hebben gebruikt om illegaal meer dan 150 personen te bespioneren. Onder deze personen bevonden zich vakbondsactivisten, advocaten, artsen en zakenlieden. De oud-president ontkent de aantijgingen en zegt dat ze onderdeel zijn van een vendetta door de huidige president Juan Carlos Varela.

Het Hof vaardigde het arrestatiebevel uit omdat Martinelli niet is verschenen op een zitting eerder deze maand. Hij heeft Panama in januari dit jaar verlaten, enkele dagen voordat het Hooggerechtshof besloot om een onderzoek naar hem in te stellen wegens verscheidene beschuldigingen van corruptie. Waarschijnlijk woont hij in Miami, Florida.

Afgelopen juni is het Hooggerechtshof begonnen met een onderzoek naar de vermeende spionage door Martinelli. Tientallen personen hadden beweerd dat hun telefoons waren afgetapt en dat de regering van Martinelli dossiers tegen hen voorbereidde met intieme informatie. Onder de mogelijke slachtoffers waren hoog geplaatste leden van de oppositionele Revolutionaire Democratische Partij en het parlementslid José Luís Varela, de broer van de huidige president. Onderzoekers zeggen dat leden van de Panamese Nationale Veiligheidsraad de afluisterpraktijken uitvoerden. 

Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug