Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Panama zondag naar de stembus

Datum : 03/05/2019
Land : Panama

Panama zondag naar de stembus

Zondag 5 mei zijn er algemene verkiezingen in Panama. Ruim 2,7 miljoen Panamezen kiezen een nieuwe president en vicepresident, 71 afgevaardigden van de Nationale Assemblee, 81 burgemeesters en een groot aantal andere gemeentelijke vertegenwoordigers. Ook worden de leden voor het Midden-Amerikaanse parlement (PARLACEN) gekozen.

Zeven kandidaten strijden om het presidentschap. De grootste kanshebbers zijn: Laurentino Nito Cortizo van de Democratische Revolutionaire Partij, Rómulo Roux van Cambio Democratico (Democtarische Verandering Partij) en José Isabel Blandón van de regerende populistische Partido Panameñista (PP). De enige progressieve kandidaat is vakbondsleider Saúl Méndez, van het Frente Amplio por la Democracia (Brede Front voor de Democratie). Degene die de meeste stemmen haalt, wint omdat er in Panama geen tweede ronde is.

Wat willen de kandidaten?

Laurentino Cortizo (65)
Zijn voornaamste voorstellen zijn om de bevolking betere openbare diensten te bieden zonder ze te privatiseren, inclusief het verstrekken van drinkwater en medische zorg, met name voor de armste sectoren. Hij leidt de stembusgang in peilingen met 49,8 procent.

Rómulo Roux (54)
De voormalige minister van Buitenlandse Zaken zal, als hij aan de macht komt, de grondwet hervormen om de rechterlijke macht te consolideren, nadat het land werd geschokt door de steekpenningen die het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht aan lokale politici betaalde. Het is ook bedoeld om de bureaucratie te verminderen en geld voor sociale zekerheid te verduurzamen. Hij staat op de tweede plaats in de peilingen met 26,4 procent.

Ricardo Lombana (45)
Hij doet mee als onafhankelijke kandidaat. Een van zijn voorstellen is om corruptie te bestrijden en het regeringsapparaat af te slanken. Hij staat in de peilingen op de derde plaats met 10,5 procent.

José Blandón (51)
De voormalige burgemeester van hoofdstad Panama-Stad stelde voor om de macht te krijgen om een Grondwetgevende Vergadering  bijeen te roepen om een 'diepgaande verandering' in alle sectoren van het land te bewerkstelligen. De advocaat wil ook het onderwijssysteem  moderniseren en de oprichting van bedrijven  vergemakkelijken.

Saúl Méndez
De leider van de bouwvakbond wil ook een grondwetgevende vergadering installeren, naast ondersteuning van de landbouwsector en verbetering van het onderwijs.

Ana Matilde Gómez
Zij is de enige vrouw die, als onafhankelijke kandidaat,  streeft naar het presidentschap. De ex-procureur-generaal van het land wil de stem zijn "van fatsoenlijke en transparante burgers". Ze wil 6 procent van het Bruto Binnenlands Product (BBP) aan onderwijs toewijzen en de opleiding van leraren verbeteren. Ook wil ze de wet inzake overheidsopdrachten veranderen om corruptie te bestrijden.

Marco Ameglio
Deze zakenman en voormalig lid van de Raad van Bestuur van het Panamakanaal, die als onafhankelijk kandidaat meedoet, staat onderaan in de peilingen. Hij heeft campagne gevoerd met sterke beschuldigingen tegen de regering en heeft opgeroepen tot een stemming om “de ratten uit te roeien”, verwijzend naar politici die beschuldigd worden van het plegen van corruptie.

Bron : telesur
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug