Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Panamese havenstad Colón getroffen door rellen en plunderingen

Datum : 15/03/2018
Land : Panama

Panamese havenstad Colón getroffen door rellen en plunderingen

Een staking verlamt de Panamese havenstad Colón voor een tweede dag nadat protesten tegen plannen om de stad te renoveren in geweld uitmondden. Burgergroepen achter het protest zeiden dat de plannen een stiekeme manier waren om de stad te verbeteren en arme inwoners uit de stad te verdrijven. De regering van president Juan Carlos Varela stelt dat de plannen ten geode komen aan de bevolking van Colón.

Vier politieagenten zijn gewond geraakt en 45 mensen zijn gearresteerd. Een historisch gebouw in het oude gedeelte van Colón, de Casa Wilcox, is afgebrand. Minister van Binnenlandse Zaken, Álvaro Alemán, beschuldigde "delinquente groepen die worden gesteund door mensen die worden gedreven door politieke belangen" van de daden van vandalisme en zei dat de regering snel tegen deze groepen zou optreden.

Terwijl de stad de thuisbasis is van de vrijhandelszone van Colón, zijn de woonwijken al jaren verwaarloosd en is de infrastructuur achteruitgegaan. Een contract ter waarde van $ 537 miljoen voor de renovatie van de stad werd in 2015 uitgereikt aan een consortium bestaande uit een Panamese onderneming en het door corruptieschandalen getroffen Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.

Bewoners hebben geklaagd over het trage tempo van de werkzaamheden, waaronder de renovatie van het rioolstelsel en de watervoorziening van de stad. Ze zeggen ook te vrezen dat de renovatie van de huizenvoorraad hen uit de stad zal verdrijven vanwege de stijging van de prijzen. 

Volgens minister Alemán zal de regering in april een ministersraad bijeenroepen om de voortgang van het renovatieproject te onderzoeken. Hij zei ook dat de regering op de hoogte was van de onvrede bij degenen die door de werkzaamheden waren getroffen en bereid was om te bespreken hoe de gevolgen verzacht kunnen worden.

Bron : BBC World News
Bookmark and Share


Terug