Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Paniek op Maagdeneilanden na plan miljardair

Datum : 18/04/2011

Paniek op Maagdeneilanden na plan miljardair

De Britse miljardair Richard Branson wil met uitsterven bedreigde halfapen, ook wel lemuren genoemd, naar zijn twee privé-eilanden in de Cariben brengen waar ze zich ongestoord kunnen voortplanten. Het project heeft de alarmbellen af laten gaan bij natuuronderzoekers en lokale media op de Britse Maagdeneilanden die erop wijzen dat eerdere introducties van uitheemse diersoorten rampzalig hebben uitgepakt voor de lokale natuur. Het team rondom Branson houdt vol dat de lemuren geen bedreiging zullen vormen voor de lokale flora en fauna.

Lemuren komen alleen voor op Madagascar en veel soorten worden met uitsterven bedreigd wegens ontbossing, een praktijk die onder de huidig president Ravalomanana steeds vaker door de vingers wordt gezien. Volgens Branson kan de regering van Madagascar het voortbestaan van de lemuren niet langer garanderen. “Hier op Mosquito Island en op Necker Island – twee van de Britse Maagdeneilanden –, hebben we een fantastische leefomgeving. Volgens onze experts zijn er geen mooiere plekken om lemuren te beschermen en te fokken”, aldus Branson. 

Het plan heeft veel stof doen opwaaien in de lokale media. Een veelgehoorde vraag is hoe de autochtone flora en fauna zullen reageren op de vreemdelingen. Biologen hebben reeds drie soorten geïdentificeerd – een leguaan en twee soorten gekko’s – voor wie de invoering van lemuren ‘zorgelijk’ zal zijn.

Ondanks alle tegenstand heeft de lokale overheid toch ingestemd met het plan. Over enkele weken zullen de eerste dertig ringstaartmaki’s de oversteek maken en los worden gelaten op de eilanden.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug