Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Papiaments komt van Kaapverdische eilanden

Datum : 01/08/2011

Het Papiaments is op de Kaapverdische eilanden ontstaan en niet op de Nederlandse Antillen, zoals vaak gedacht wordt. Dit concludeert taalwetenschapper Bart Jacobs, die onlangs promoveerde op het ontstaan van het Papiaments aan de Ludwig-Maximilians Universiteit in München.
.
Met zijn onderzoek The Origins of Papiamentu: Linguistic and Historical Ties with Upper Guinea bevestigt Jacobs wat schrijver Frank Martinus Arion vijftien jaar geleden al stelde: het Papiaments vindt haar oorsprong in het Kaapverdisch.

De link tussen het Papiaments en het Kaapverdisch, of Kaapverdisch Creools,  is volgens de taalwetenschapper in de tweede helft van de zeventiende eeuw ontstaan, toen slaven vanuit de Kaapverdische eilanden naar de Nederlandse Antillen werden verscheept. Het proefschrift van Jacobs is nog niet in het Papiaments vertaald. Hij hoopt dat dit ooit nog gebeurt.

Bron : Radio Nederland Wereldomroep
Bookmark and Share


Terug