Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paraguay haalt ambassadeur in Venezuela naar huis

Datum : 05/07/2012
Land : Paraguay

Paraguay haalt ambassadeur in Venezuela naar huis

De snelle afzetting van de voormalige president van Paraguay, Fernando Lugo, heeft tot sterke kritiek van linkse regeringen in Zuid-Amerika geleid.  President Hugo Chávez beval de Venezolaanse ambassadeur in Paraguay het land te verlaten en is gestopt met het zenden van olie.

Paraguay’s nieuwe minister van Defensie, Maria Liz Garcí, heeft de Venezolaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nicolas Maduro, beschuldig van deelname aan een vergadering met hogere Paraguayaanse militaire ambtenaren tijdens het tweedaagse proces dat Lugo uiteindelijk verwijderd heeft.

García, benoemd door de nieuwe president Federico Franco, zei enkele dagen geleden dat ze informatie had waaruit blijkt dat Maduro de militaire ambtenaren had aangespoord in te grijpen in Lugo’s verwijdering door het Congres. Maduro verwierp de beschuldigingen vorige week. García deed haar verklaring daarop aan een Officier van Justitie, die een onderzoek heeft ingesteld.

Als reactie op het “bewijs van interventie door Venezolaanse ambtenaren in de interne aangelegenheden in Paraguay”, heeft het Ministerie van Buitenlandse Zaken besloten haar ambtenaar in Caracas terug te halen. Paraguay kent een lange geschiedenis van politieke instabiliteit en militair bewind. Het maken van beschuldigingen van militaire inmenging is daarom een uiterst gevoelig onderwerp.

De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) en het regionale handelsblok Mercosur hebben Paraguay tijdelijk geschorst tot er nieuwe verkiezingen worden gehouden. President Franco heeft toegezegd te voldoen aan de electorale kalender met de verkiezingen van volgend jaar april en de beëdigingceremonie van de verkozen pesident in augustus 2013. Een missie van de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) heeft Paraguay bezocht voor een onderzoek en zal haar verslag volgende week aan de Permanente Raad van de OAS uitbrengen.

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug