Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paraguay in de ban van moord op 18-jarige vrouw

Datum : 21/11/2018
Land : Paraguay

Paraguay in de ban van moord op 18-jarige vrouw

Afgelopen zaterdag werd de 18-jarige Lydia Meza Burgos vermoord toen zij in de gevangenis een Braziliaanse drugshandelaar bezocht. Gealarmeerd door noodkreten snelden politieagenten toe en troffen Lydia badend in bloed op de grond van de cel. Bij aankomst in het ziekenhuis bleek de jonge vrouw overleden.

De gebeurtenis heeft tot grote consternatie geleid in het Zuid-Amerikaanse land. Allereerst de vraag waarom de vrouw de drugshandelaar bezocht. Volgens haar familie was ze onlangs teruggekeerd uit Argentinië en werkte sinds een maand als verzorgster van een negentigjarige vrouw. Haar vader (foto) spreekt met kracht geruchten tegen als zou Lydia een prostituee of drugsverslaafde zijn. Dan de vraag hoe dit heeft kunnen gebeuren. Marcelo “Piloto” Pinhiero, verdacht van onder andere  drugshandel, gewapende overval, roof en doodslag, zat al zes maanden in de cel, in afwachting van zijn uitlevering aan Brazilië. Hij is maandag direct naar Brazilië overgebracht, maar zonder dat verklaard is waarom hij zo lang in Paraguay heeft vastgezeten. Hoe kwam hij aan het wapen waarmee hij Lydia om het leven gebracht heeft? En hoe verklaart de politie (Pinhiero zat niet in een reguliere gevangenis, maar in een politiecel) dat de Braziliaan over meerdere telefoons beschikte?

Manuel Doldán, openbaar aanklager voor internationale zaken, verklaarde maandag in een persconferentie dat de moord niet ongestraft zal blijven, en dat het verzamelde bewijs zo spoedig mogelijk naar het Braziliaanse hof gestuurd zal worden, zodat Pinhiero voor de moord berecht kan worden.

En dan is er de New York Times die verklaart de dood van Lydia Meza te betreuren en tegelijkertijd beschuldigingen tegenspreekt als zou de krant Pinhiero of zijn advocaat betaald hebben voor een interview dat een correspondent van de New York Times diezelfde zaterdag kort voor de moord met de drugshandelaar had.

Op Facebook doet de Paraguese vrouwenrechtenactiviste en voormalig lid van CEDAW (Conventie inzake de uitbanning van alle vormen van discriminatie tegen vrouwen), Line Barreiro, een oproep om recht voor Lydia en beschuldigt het  politieapparaat van medeplichtigheid aan de moord. “Ik betreur het, en extra omdat het plaatsvond kort voor 25 november, de internationale dag tegen geweld tegen vrouwen”, zegt Barreiro.

Bron : ABC Color, La Nación, Ultima Hora, Facebook
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug