Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paraguay is belastingparadijs voor terroristen

Datum : 27/02/2019
Land : Paraguay

Paraguay is belastingparadijs voor terroristen

Sinds medio vorig jaar heeft Paraguay een nieuwe president, maar ondanks goede voornemens blijft het land een belastingparadijs voor terroristen. Dit meldt de Amerikaanse onderzoeker Emanuele Ottolenghi in een recent artikel dat leidde tot een interview over zijn bevindingen in de Paraguayaanse pers. Een voorbeeld is de Libanese politieke organisatie Hezbollah, door het Amerikaanse ministerie van Justitie vorig jaar bestempeld als een transnationale criminele organisatie. Hezbollah concentreert haar operaties in het drielandenpunt van Brazilië, Argentinië en Paraguay, een regio die al decennia bekend staat als vrijhaven voor allerlei vormen van georganiseerde misdaad. Maar waar Brazilië en Argentinië de afgelopen jaren actie hebben ondernomen tegen Hezbollah en andere criminele organisaties, laat Paraguay dit nog afweten.

Als het bij goede voornemens blijft, volgt dit jaar de afrekening, stelt Ottolenghi. De Financial Action Task Force, een intergouvernementele organisatie waarvan ook Nederland lid is, zal in de loop van 2019 een evaluatie uitvoeren van het huidige Paraguayaanse beleid op het gebied van het tegengaan van witwaspraktijken en het bestrijden van terroristische financiële systemen. Wanneer Paraguay niet voldoet aan de internationaal vastgesteld standaard zal dit grote gevolgen hebben voor het land.  Paraguay komt dan in het rijtje “probleemlanden”, zoals Iran en Noord-Korea, en dit leidt tot beperkingen op het gebied van internationale handel en investeringen.

Er ligt een pakket maatregelen om witwassen tegen te gaan te wachten op goedkeuring door het parlement. Maar uiteindelijk zal het aankomen op de uitvoering. Waar zijn voorgangers het Zuid-Amerikaanse land links lieten liggen, heeft president Trump wel belangstelling. Zo ging de eerste Latijns-Amerikaanse reis van een hoge functionaris uit de Trump-regering naar Paraguay. En vorige maand bezocht een Amerikaanse delegatie het land met een duidelijke boodschap: wie terrorisme financieren en geld witwassen zullen hiervoor een hoge prijs betalen.

Hoewel ze graag met de Verenigde Staten samenwerken, bagatelliseren de leiders van Paraguay de dreiging van Hezbollah en stellen dat het grootste probleem niet het witwassen is, maar belastingontduiking. En om het allemaal nog erger te maken, presenteerde president Mario Abdo Benítez onlangs tijdens de bijeenkomst van het World Social Forum in Davos zijn land als een belastingvrijhaven, met heel lage tarieven. “Het is bijna een belastingparadijs”, zei hij.

Ottolenghi stelt in het interview met het Paraguayaanse dagblad ABC Color dat het een algemeen probleem van gebrek aan integriteit van de politieke leiders is. “Met alle respect, maar u heeft een president die vergeet de dertigste verjaardag van de democratie te vieren, en een vicepresident die een drugshandelaar wil benoemen tot burgemeester van de een na grootste stad van het land.” Met andere woorden, van de huidige machthebbers valt niet veel te verwachten.

 

Bron : Foreign Policy, ABC Color
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug