Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paraguay krijgt tijdelijk vrouwelijke president

Datum : 29/05/2018
Land : Paraguay

Paraguay krijgt tijdelijk vrouwelijke president

Paraguay krijgt waarschijnlijk tijdelijk een vrouwelijke president. De huidige, in augustus aftredende president Horacio Cartes, van de rechts-conservatieve Colorado-partij, heeft 28 mei zijn ontslag ingediend.

Cartes wordt senator wanneer de nieuwe regering aanvangt op 1 juli, en voorkomt zo dat de twee posities elkaar overlappen. Als zijn ontslag wordt goedgekeurd, gaat het presidentschap over naar de huidige vicepresident Alicia Pucheta, die het eerste vrouwelijke staatshoofd van Paraguay zou worden. Ook Pucheta is van de Colorado-partij, die al decennia lang aan de macht is in het land.

De progressieve senator Desiree Masi zei dat de benoeming geen vooruitgang is voor vrouwen in Paraguay: “Een vrouw die volledig onderworpen is aan de machthebbers, vertegenwoordigt ons niet. Op een dag zullen vrouwen aan de macht komen zoals het hoort, via de stembus.”

Het aftreden van Cartes moet nu worden goedgekeurd door beide huizen van het parlement. Pucheta zal daarna tot 15 augustus president zijn. Dan begint de in april gekozen conservatieve Mario Abdo Benítez, ook van de Colorado-partij, aan zijn eerste termijn als president van een van de armste landen van Latijns Amerika.

Bron : Latin American Herald Tribune
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug