Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paraguay nam in 2013 meer drugs in beslag

Datum : 01/01/2014
Land : Paraguay

Paraguay nam in 2013 meer drugs in beslag

Het nationale instituut ter bestrijding van drugs (Senad) in Paraguay heeft in 2013 meer drugs in beslag genomen dan in het voorgaande jaar. Het gaat om 461 ton marihuana en 3.3 ton cocaïne tegen 176 en 3.1 ton in 2012. Paraguay is de grootste producent van cannabis in Zuid-Amerika, waarvan het grootste deel naar Brazilië wordt gesmokkeld. Senad meldt ook een record aantal marihuanaplanten te hebben vernietigd.

Eerder in decmber 2013 werd Uruguay het eerste land ter wereld dat de handel in marihuana legaliseerde. Aanhangers van de Uruguyaanse wetgeving bestempelen de toename van productie en handel in drugs in Paraguay als een negatief voorbeeld van wat zij proberen te voorkomen. Volgens een rapportn uit 2013 van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken is Paraguay “een belangrijk doorvoerland van drugs en een centrum van het witwassen van geld.” 

President José Mujica van Uruguay stelt dat wanner zijn land de marihunahandel niet uit de hand van criminelen haalt, het lage moordcijfer snel kan stijgen als drugsgerelateerd geweld toeneemt. De Paraguyaanse president Horacio Cartes noemt het belid van Uruguay een “utopie”. 

Cartes is beschuldigd van banden met de drugshandel nadat een klein vliegtuig met cocaïne en marihuana in 2000 was geland op een avn zijn boerderijen. Hij zei dat hij niets met het vliegtuig had te maken en hij deed de gebeurtenis af als een “anekdote”, toen het verhaal bekend werd tijdens zijn campagne in 2013. Hij beloofde ook hard tegen drugshandel te vechten. 

 
Bron : BBC World News
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug