Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Onderzoek & Wetenschap

Paraguay officieel vrij van malaria

Datum : 16/06/2018
Land : Paraguay

Paraguay officieel vrij van malaria

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft Paraguay officieel vrij verklaard van malaria. Cuba was in 1973 het laatste land op het Amerikaanse continent dat de dodelijke ziekte wist uit te bannen. De afgelopen vijf jaar zijn er geen nieuwe gevallen van malaria waargenomen in Paraguay. Daarom durft de WHO te stellen dat de ziekte uit het land is verdwenen.

Directeur-generaal Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO is verheugd dat het Paraguay is gelukt om malaria te verdrijven. "Succesverhalen zoals in Paraguay laten zien wat er mogelijk is. Als malaria in een land kan worden geëlimineerd, kan het in alle landen worden geëlimineerd", aldus Ghebreyesus. De WHO heeft in 2016 Sri Lanka vrij van malaria verklaard. De organisatie verwacht dat Algerije, Argentinië en Oezbekistan later dit jaar volgen.

Ondanks de positieve geluiden zijn er ook zorgen bij de WHO. In 2016 is het aantal gevallen van malaria met 5 procent gestegen ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat was voor het eerst in tien jaar tijd. Volgens deskundigen zijn steeds meer malariamuggen resistent tegen sprays en pillen. Ook is er sinds 2010 wereldwijd minder uitgegeven aan de preventie van malaria. Verder kunnen klimaatverandering en conflicten een uitbraak van malaria verergeren.

Bron : Reuters
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug