Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paraguay stelt wet tegen femicide in werking

Datum : 29/12/2016
Land : Paraguay

Paraguay stelt wet tegen femicide in werking

In Paraguay is de wet op het misdrijf ‘femicide’ in werking getreden. Voortaan wordt de moord op vrouwen bestraft met een maximum van dertig jaar volgens wet 5777, de ‘Integrale bescherming van vrouwen’ tegen iedere vorm van geweld. Dit maakte de minister van de Vrouw, Ana Baiardi, afgelopen donderdag bekend. 

Baiardi noemde het tijdens een persconferentie “een historische dag voor Paraguay”. Ze verklaarde dat de wet binnen een jaar van kracht wordt, maar dat de bestraffing van femicide direct ingaat. De strafmaat ligt tussen de tien en dertig jaar. 

De minister verklaarde dat niet alle misdaden tegen vrouwen vallen onder de noemer ‘femicide’, maar dat ze moeten voldoen aan bepaalde criteria. Onder femicide valt iedere moord op een vrouw die is gepleegd louter vanwege haar vrouw zijn.  “De realiteit heeft ons helaas gedwongen dit misdrijf te implementeren”, zei Baiardi. “Dit jaar waren er 38 gevallen van femicide in ons land, ofwel één moord per negen dagen. 

Een van de bepalingen van de nieuwe wet is de oprichting van opvanghuizen voor vrouwen in elke hoofdstad van de 17 departementen om de slachtoffers en hun familie te beschermen, aldus Baiardi. Een andere maatregel is de bestraffing van ambtenaren die zich niet houden aan de bepalingen van de wetgeving. 

 

Bron : Nodal
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug