Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Paraguay steunt Mexicaanse kandidaat WTO

Datum : 07/05/2013
Land : Paraguay

Paraguay steunt Mexicaanse kandidaat WTO

De Paraguayaanse minister van Buitenlandse Zaken Jose Fernandez Estigarribia heeft in Genève laten weten dat zijn land de Mexicaanse kandidaat Herminio Blanco zal steunen als nieuwe directeur-generaal van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). De andere kandidaat in de race is de Braziliaan Roberto Carvalho de Azevêdo. Mexico heeft intens gelobbyd voor Herminio Blanco. Al in januari en februari van dit jaar hebben twee ambtenaren Paraguay bezocht om formeel steun te vragen.

Estigarribia (zie foto) vertelde dat hij met Blanco had gesproken over “kwesties die gerelateerd zijn aan de handelsrelatie tussen de twee landen.” De minister zei ook dat Paraguay “de onderhandelingen hervat voor een vrijhandelsakkoord en de mogelijkheid om als waarnemer lid te worden van de Pacific Alliance.” Deze alliantie bestaat uit dynamische economieën zoals Chili, Peru, Colombia en Mexico. Zij hebben een handelsbeleid dat open staat voor de hele wereld in tegenstelling tot de andere Latijns-Amerikaanse handelsorganisatie Mercosur. Deze organisatie voert juist een protectionistisch beleid. “Paraguay is uit op nieuwe markten gezien Mercosur momenteel op een dieptepunt zit volgens de recente opmerkingen van de Uruguayaanse vicepresident Danilo Astori”, aldus Estigarribia.

Vandaag wordt duidelijk wie in september het huidige WTO hoofd Pascal Lamy zal opvolgen, maar dit wordt pas eind mei officieel bekend gemaakt. Een trojka bestaande uit Pakistan, Zweden en Canada heeft als taak om de WTO leden te adviseren bij de totstandkoming van een consensus.

Bron : Mercopress, WTO
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug