Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paraguay tegen toetreding Venezuela tot Mercosur

Datum : 26/08/2012
Land : Paraguay

Paraguay tegen toetreding Venezuela tot Mercosur

De Senaat van Paraguay heeft met grote meerderheid tegen de toetreding van Venezuela tot de Mercosur gestemd; 31 senatoren stremden tegen, drie voor en elf onthielden zich van stemming.

De stemming vond plaats tegen de zin van president Federico Franco, die de opvolger is van de in juni afgezette ex-president Lugo. De andere drie leden van Mercosur (Argentinië, Brazilië en Uruguay) maakten van de onrust gebruik om de toetreding van Venezuela goed te keuren, wat Paraguay sinds 2006 had weten tegen te houden. President Franco wilde de stemming uitstellen, want hij wil een verdere verslechtering in de relatie met vooral Brazilië en Argentinië voorkomen.

Alleen de drie senatoren die aanhangers zijn van Lugo, stemden voor toetreding. Mercosur heeft de toetreding van Venezuela tijdens de topbijeenkomst op 29 juni in Mendoza goedgekeurd, terwijl Paraguay wegens de afzetting van Lugo als lid tijdelijk was geschorst.

In Paraguay overheerst de opvatting dat de toetreding van Venezuela op onjuiste wijze heeft plaatsgevonden, want een besluit van Mercosur moet met consensus worden genomen.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug