Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paraguay vandaag naar de stembus

Datum : 21/04/2013
Land : Paraguay

Paraguay vandaag naar de stembus

In Paraguay worden vandaag, op zondag 21 april, verkiezingen gehouden. De Paraguayanen zullen kiezen voor een nieuwe president, vice-president, 45 senators, 80 leden van het lagerhuis en 17 gouveneuren van deelstaten. De presidentsverkiezing, een gevolg van de impeachment procedure tegen president Lugo vorig jaar, is daarbij het belangrijkst. Horacio Cartes, van de Colorado-partij, en Efraín Alegre van de regerende coalitie onder leiding van de liberalen zijn favoriet in de peilingen. 

De verkiezingen in Paraguay worden internationaal gezien als een kans om de democratische geloofwaardigheid van het land te herstellen. Na de impeachment van Lugo, een gevolg van een landontruiming op een boerderij waarbij elf boeren en zes politieofficieren om het leven kwamen, werd het land geschorst door regionale blokken Unasur en Mercosur. Zij spraken van ''een breuk in de democratische orde.'' Ook sprake diplomaten van buurlanden van een ''coup van het congres.''

De verkiezingen worden om deze reden nauw in de gaten gehouden door internationale organisaties. Meer dan vijfhonderd waarnemers van Unasur, Mercosur, de Europese Unie en de Organisatie voor Amerikaanse Staten zullen het proces in de gaten houden. ''De wereld zal zien dat Paraguay een land is dat zijn leiding democratisch kiest, en daarmee een cruciaal probleem oplossen voor zijn volk door opnieuw in te treden bij internationale organisaties'', aldus Daniel Pena, waarnemer voor Mercosur. 3.5 miljoen van de 6.6 miljoen Paraguayanen zijn opgeroepen om naar  de stembus gaan.

Toch zijn er ook geluiden die de democratische geloofwaardigheid van het land in twijfel trekken. Stemmen is verplicht, maar Spaanse krant El País meldt dat door grootschalige corruptie veel mensen hun stem zullen onthouden. El País noemt het land ''het paradijs van de corruptie'' en geeft aan dat zowel voor stemmen als voor niet stemmen veel geld betaald wordt door verschillende politieke partijen. ''Zaterdagavond zal deze corruptie vooral plaatsvinden'', zegt analist Alfredo Bosccia. ''Verkopers zullen langs de deuren van de oppositie gaan. In ruil voor geld nemen ze het identiteitsbewijs van deze mensen in, dat ze na de verkiezingen weer terug krijgen. Deze traditie is zo oud als de verkiezingen in dit land, die twintig jaar geleden begonnen. En ze verkeert nog altijd in goede gezondheid.'' 

Bron : BBC, El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug