Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paraguay verplaatst ambassade naar Jeruzalem

Datum : 09/05/2018
Land : Paraguay

Paraguay verplaatst ambassade naar Jeruzalem

Paraguay lijkt, na de Verenigde Staten en Guatemala, het derde land te worden dat zijn ambassade in Israël verplaatst van Tel Aviv naar Jeruzalem, zo meldt de Britse krant The Guardian. De aangekondigde verhuizing werd direct bekritiseerd door Palestijnse ambtenaren. Een vertegenwoordiger van de PLO (Palestinian Liberation Organisation), de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, verklaarde dat dit besluit in strijd is met internationale wetten en dat het de Israëlische bezetting steunt. 

Ook in Paraguay zelf kan het voornemen van president Cartes op kritiek rekenen. “Hoe je het ook bekijkt, dit is een slecht besluit”, zegt Carlos Mateo Balmelli, een gerespecteerd lid van de Liberale Partij, een van de oppositiepartijen, in The Guardian. “Het zal de Arabische landen provoceren en ons meeslepen in een conflict, terwijl we juist bruggen zouden moeten bouwen”. 

Het is internationale analisten nog niet duidelijk wat dit besluit Paraguay oplevert, in een tijd waarin de Amerikaanse financiële steun aan het land aan het afnemen is. Paraguay heeft zichzelf altijd tot de bondgenoten van Israël gerekend en president Cartes heeft de banden met zijn Israëlische collega de laatste jaren aangetrokken. Zo was hij in 2016 de eerste Paraguese president die Israël bezocht, waarop president Netanyahu meedeelde Paraguay aan te doen bij zijn eerstvolgende bezoek aan Latijns-Amerika.

De aangekondigde verhuizing is waarschijnlijk een van de laatste besluiten van president Cartes, die binnenkort de macht overdraagt aan zijn opvolger, Mario Abdo Benítez, kleinzoon van Libanese immigranten. Hoewel aardsconservatief Abdo Benítez tot dezelfde politieke partij behoort als Cartes heeft hij veel kritiek op het beleid van zijn voorganger. Christopher Sabatini, Latijns-Amerika expert aan de Columbia Universiteit in New York, sluit niet uit dat Cartes zich met  de verplaatsing van de ambassade de woede op de hals haalt van de omvangrijke Libanese gemeenschap aan de grens met Brazilië.

Bron : The Guardian
Bookmark and Share


Terug