Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paraguayaanse boeren eisen kwijtschelding schulden

Datum : 20/07/2017
Land : Paraguay

Paraguayaanse boeren eisen kwijtschelding schulden

Meer dan duizend boeren protesteerden afgelopen dinsdag in de Paraguayaanse hoofdstad Asunción om druk uit te oefenen op de regering om 34 miljoen dollar aan schulden kwijt te schelden van kleine boeren aan zowel publieke als private partijen.

Na acht dagen lang het plein tegenover het parlement bezet te hebben, liepen de boeren in optocht door het centrum van Asunción om steun te betuigen aan een wetsvoorstel van de Senaat met als doel aan hun eisen tegemoet te komen, zei boerenactivist Esther Leiva tegen nieuwsdienst EFE. Volgens haar is het “de verantwoordelijkheid van de Paraguayaanse overheid om de schulden op zich te nemen en te bepalen hoe we de familielandbouw kunnen reorganiseren.”

Terwijl de optocht plaatsvond, ontmoetten boerenleiders de voorzitter van de Senaat, de minister van Landbouw en de minister van Financiën (Lea Gimenez). Het overleg leidde niet tot een overeenkomst, waarna Gimenez verslaggevers vertelde dat het Ministerie van Financiën de middelen niet had om de schulden van de boeren te vereffenen.

Het schuldenvraagstuk bracht in april 2016 al duizenden boeren naar Asunción. Zij verbleven bijna een maand in de hoofdstad, en waren pas bereid weer naar huis te gaan als de regering beloofde de schulden te herfinancieren. Maar volgens Leiva is dit nooit gebeurd: “Vorig jaar kwamen we naar Asunción voor 23 dagen van strijd en kregen we een toezegging. Maar het hielp niet, er was een akkoord en daar bleef het bij. Daarom komen we nu terug om te eisen dat de getekende overeenkomst wordt uitgevoerd”.

De organisaties achter de huidige protesten hopen dat de Senaat een speciale sessie organiseert om het wetsvoorstel voor schuldkwijtschelding goed te keuren als onderdeel van een noodinitiatief om de Paraguayaanse familieboerderijen te helpen overleven.

Paraguay is voor meer dan 50 procent van de voedselvoorziening afhankelijk geworden van voedselimport, deels omdat een groot deel van de landbouwgrond van het arme, ingesloten land wordt gebruikt om soja te produceren voor de export.

De twee en een half miljoen kleine boeren vertegenwoordigen 35 procent van de bevolking – het hoogste aandeel in Zuid-Amerika – terwijl 90 procent van het platteland in handen is van minder dan 5 procent van de bevolking. 

Bron : El Pais
Bookmark and Share


Terug