Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paraguayaanse rebellen laten gijzelaars vrij

Datum : 06/02/2018
Land : Paraguay

Paraguayaanse rebellen laten gijzelaars vrij

Een Paraguayaanse guerrillagroep heeft twee mannen vrijgelaten die ze vijf maanden lang gegijzeld hield. Volgens Paraguayaanse media werden de twee vrijgelaten nadat hun familie losgeld betaalde en voedsel gaf aan lokale gemeenschappen.

De twee werden ontvoerd door het Paraguayaanse Volksleger (EPP), een marxistische guerrillagroep die opereert in het noordwesten van het land en bekend staat om haar ontvoeringen en hinderlagen. In augustus 2016 overvielen de guerrillero’s een patrouille van het Paraguayaanse leger, waarbij negen militairen werden gedood.

In januari werd in het noorden van het land het graf ontdekt van een derde ontvoerde boer. Zijn familie vertelde dat ze het losgeld van 500.000 dollar niet konden betalen. De families van de twee bevrijde mannen betaalden naar verluidt  750.000 en 500.000 dollar in losgeld.

De drie mannen komen uit een doopsgezinde gemeenschap. Doopsgezinde christenen, ook mennonieten genoemd, vestigden zich in de eerste helft van de 20e eeuw in Paraguay. Recentelijk vertrekken ook Mexicaanse mennonieten naar Paraguay om het drugsgeweld in Mexico te ontvluchten.

De doopsgezinde gemeenschap is een van de doelwitten van het Paraguayaanse Volksleger. Het volksleger probeert controle te krijgen over hun leefgebied omdat het een strategische route is voor de smokkel van marihuana, een van de belangrijkste inkomstenbronnen van de rebellen.

De rebellengroep zou sinds haar ontstaan in 2008 verantwoordelijk zijn voor het doden van 21 militairen, 13 politieagenten en 27 burgers.

Bron : BBC
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug