Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paramilitairen vragen om 'begrip'

Datum : 31/08/2014
Land : Colombia

Paramilitairen vragen om 'begrip'

Twee oud-leiders van paramilitairen vragen in een brief aan president Santos om ‘begrip’ voor hun daden tijdens het gewapend conflict in Colombia. De twee, Salvatore Mancuso en Edwar Cobos, noemen zich “slachtoffer van de linkse terreurbeweging FARC”. Beiden vragen of president Santos hiermee rekening wil houden gedurende de vredesbesprekingen in Havana.

Ook benadrukken de oud-aanvoerders dat het paramilitaire project was opgezet door de overheid. “We maakten deel uit van een overheidsprogramma gericht op het uitschakelen van de guerrilla. Toegegeven, in de uitvoering ervan hebben we veel schade aangericht”, schrijven de twee. Ze vragen om een plek aan de onderhandelingstafel om te mogen spreken als slachtoffer én dader. “Omdat we zowel slachtoffer als dader zijn, kunnen we bij uitstek bijdragen aan het proces van nationale verzoening.”

De brief is naast de president, aan verschillende hoge regeringsfunctionarissen en burgerorganisaties verstuurd. De overheid noch de FARC hebben officieel op het schrijven gereageerd.

Het is niet de eerste keer dat de paramilitairen vragen om begrip voor hun daden bij de onderhandelende partijen in Havana. Enkele maanden terug deed een ander verzoek van ze veel stof opwaaien. Een groot deel van de veroordeelde paramilitairen is onlangs vrijgelaten en er zullen nog meer vrijlatingen volgen. In gesprekken met het ministerie van Justitie bekenden ze op te zien tegen hun vrijlating vanwege het uitblijven van een veiligheidsgarantie. Het weekblad Semana meldde dat vrijgelaten para’s uit angst voor wraakacties de gevangenis weigeren te verlaten. 

In Colombia zullen de komende maanden 160 voormalige paramilitairen vrijkomen. Onder hen bevinden zich 16 commandanten van de zogenaamde Verenigde Zelfverdedigingsgroepen (Autodefensas Unidas de Colombia, AUC). Tijdens de jaren ’90 tot aan hun demobilisatie ruim tien jaar geleden zaaiden de AUC dood en verderf op het platteland. De groepen worden verantwoordelijk gehouden voor zeer zware mensenrechtenschendingen. 

Bron : Semana, Caracol
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug