Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Parlasur betuigt steun voor dialoog Venezuela

Datum : 07/02/2019
Land : Venezuela

Parlasur betuigt steun voor dialoog Venezuela

Een brief, ondertekend door meer dan 500 persoonlijkheden uit 27 landen in Latijns Amerika en Europa ter ondersteuning van het initiatief om een onderhandelde oplossing en de vredesdialoog in Venezuela te bevorderen, wordt deze donderdag in Montevideo naar de presidenten van Mexico en Uruguay gestuurd in de kader van de internationale conferentie die samen met de Europese Unie wordt georganiseerd.

De progressieve partijen van Parlasur (parlement van Mercosur, zie onderaan) hebben de brief volledig gesteund en de link met linkse en progressieve groepen in Latijns Amerika en in het Europees Parlement gepromoot ter ondersteuning van het initiatief van de regeringen van Mexico en Uruguay om dialoog en externe non-interventie te bevorderen in Venezuela. Onder de ondertekenaars van de brief bevinden zich leden van het Europees Parlement, zoals de Griekse Dimitrios Papadimoulis, Gabi Zimmer uit Duitsland, Marina Albiol, Ana Miranda, Ernest Urtasun en Miguel Urbán. Ook de nationale parlementaire fracties van het Frente Amplio van Uruguay, de Arbeiderspartij van Brazilië, Frente para la Victoria van Argentinië, Guasú Front van Paraguay en MAS van Bolivia ondertekenden de brief.

De brief aan de presidenten Andrés Manuel López Obrador en Tabaré Vázquez drukt de erkenning uit van het initiatief van beide regeringen tot een onderhandeling in Venezuela, en stelt dat "Hoewel sommige actoren zich richten op oorlog en interventie, andere regeringen zich sterk maken voor de oproep tot dialoog en onderhandeling als legitieme vormen van internationaal recht om conflicten op te lossen ".

Onder de ondertekenaars zijn de voormalige president van Brazilië, Dilma Rousseff, de parlementariërs Camila Vallejo van Chili, Gleisi Hofmann van Brazilië, Irene Montero van Spanje en Gabriela Rivadeneira van Ecuador. Daarnaast zijn er sociale en politieke leiders zoals Juan Carlos Monedero, Arnaldo Otegi en Alberto Garzón (Spanje), Juan Grabois (Argentinië), Joao Pedro Stédile en de theoloog Leonardo Boff (Brazilië).

"We zijn bezorgd dat vrede, stabiliteit, samenwerking en integratie in onze regio sterk bedreigd worden als gevolg van vijandelijkheden en externe inmenging in het Venezolaanse politieke leven”, aldus de progressieve fracties van Parlasur.

Tot Mercosur, een douane-unie, behoren Brazilië, Argentinië, Uruguay, Paraguay en Venezuela.

Bron : Nodal, http://dialogoypazparavenezuela.org
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug