Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Parlement Guatemala ontkent genocide

Datum : 15/05/2014
Land : Guatemala

Parlement Guatemala ontkent genocide

Het parlement van Guatemala heeft dinsdag een resolutie goedgekeurd, die ontkent dat er in het land genocide heeft plaatsgevonden. Van de 158 afgevaardigden stemden 87 voor.

De resolutie werd voorgesteld door Luis Fernando Pérez, van de partij van oud-dictator Ríos Montt (zie foto). Montt werd op 10 mei vorig jaar veroordeeld tot 80 jaar gevangenisstraf voor genocide en misdaden tegen de mensheid, een straf die 10 dagen later door het hoogste nationale gerechtshof werd geannuleerd wegens procesfouten.

Benjamín Gerónimo, vertegenwoordiger van de slachtoffers die het proces tegen Montt aanspanden, noemt de resolutie een poging om de onstrafbaarheid te handhaven, zodat de waarheid niet bekend wordt. Duizenden gebruikers van sociale netwerken, activisten en mensenrechtenorganisaties sloten zich aan bij de verontwaardiging van Gerónimo en #sihubogenicidio was woensdag trending topic op Twitter.

De burgeroorlog in Guatemala tussen 1960 en 1996 resulteerde volgens een rapport van de VN in 250.000 doden en vermisten. Volgens het rapport vond er tussen 1981 en 1983 genocide plaats, toen het leger de inheemse bevolking als vijand zag en duizenden van hen slachtoffer werden van marteling, verkrachting, moord en massamoord.

Bron : La Prensa, El Nuevo Herald
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug