Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Parlementsleden Curaçao zetten voorzitter af

Datum : 11/09/2012
Land : Curaçao

Parlementsleden Curaçao zetten voorzitter af

Een meerderheid van het Curaçaose parlement heeft maandagavond op eigen houtje vergaderd buiten het parlement om. Daarbij is een nieuwe voorzitter (voormalig fractieleider van MFK) en een nieuwe vice-voorzitter (Anthony Godett van FOL) gekozen. Onduidelijk is of de vergadering een legale basis heeft.

De oorspronkelijke voorzitter Ivar Asjes schorste eind augustus de openbare vergadering van het parlement voor onbepaalde tijd, nadat de oppositie een stemming voor een nieuwe voorzitter had aangevraagd. Zo wilde hij voorkomen dat de demissionaire regering door een motie van wantrouwen werd weggestuurd.

Een meerderheid van de parlementariërs, de zogeheten Grupo 12, noemt de houding van Asjes "dictatoriaal en ondemocratisch" en baseert zich op het Reglement van Orde van Staten van Curaçao: Onvoorziene gevallen, Artikel 120. “In gevallen waarin het reglement of enige andere wettelijke regelingen niet voorziet, beslist de meerderheid van de leden.” De groep beschouwt zich als democratische vertegenwoordiger van het parlement.

Asjes noemde de bijeenkomst van de parlementariërs illegaal en heeft alle leden opgeroepen dinsdag aanwezig onder zijn leiding als het nieuwe parlementaire jaar wordt geopend. Een vergadering om het parlementaire jaar te sluiten, ging maandag niet door vanwege een te lage opkomst.

Curaçao gaat op 19 oktober naar de stembus voor een nieuw parlement. De regering van premier Gerrit Schotte viel begin augustus nadat twee parlementariërs de coalitie verlieten. Daarmee heeft de oppositie een meerderheid in het parlement gekregen. Sindsdien is er onduidelijkheid en onenigheid in het parlement.

Bron : Antilliaans Dagblad, Versgeperst, Parool
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug