Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Parlementslid Sint Maarten veroordeeld voor fraude

Datum : 24/02/2018
Land : Sint Maarten

Parlementslid Sint Maarten veroordeeld voor fraude

Het Sint Maartense parlementslid Silvio Matser is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden, waarvan 2 voorwaardelijk, voor verkiezingsfraude tijdens de verkiezingen in 2014. Matser is ook voor vijf jaar uit het passief kiesrecht ontzet. Gevangenisdirecteur Edward Rohan werd als medeplichtige veroordeeld tot 160 dagen, waarvan 80 voorwaardelijk. Een tweede medeplichtige, Eddy Fleming, kreeg 6 maanden, waarvan 3 voorwaardelijk.

In augustus 2014 benaderde Matser Rohan met de vraag hoeveel kiesgerechtigde gevangenen in de Pointe Blanche gevangenis zaten. Rohan verstrekte daarop een lijst met de namen van kiesgerechtigde veroordeelden. Fleming, voorzitter van de Pointe Blanche Inmates Association, voerde in de gevangenis campagne voor Matser en vertelde dat ze 100 dollar op hun kantinerekening zouden ontvangen voor hun stem. Dat geld werd inderdaad gestort door Rogelio Koeiman, lid van Matser’s campagneteam. Hij zit momenteel vast in de Verenigde Staten voor drugsgerelateerde aanklachten.

Tijdens de verkiezingen in 2014 behaalde UP-leider Theo Heyliger de meeste stemmen in negentien van de twintig stemdistricten. In district negentien, de gevangenis, gingen de meeste stemmen naar Matser.

De rechtbank verwijt Matser, Rohan en Fleming dat hun activiteiten een aanval zijn op het fundament van de parlementaire democratie, omdat dit ertoe leidt dat ‘niet de beste of meest overtuigende kandidaat wint, maar de kandidaat met het meeste geld.’

Bron : Caribisch Netwerk
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug