Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Partij premier Eman wint verkiezingen Aruba

Datum : 28/09/2013
Land : Aruba

Partij premier Eman wint verkiezingen Aruba

De Arubaanse regeringspartij AVP van premier Mike Eman heeft gisteren een overtuigende overwinning geboekt bij de verkiezingen voor een nieuw parlement van Aruba. Eman behaalde 13 van de 21 zetels. Eman (52) heeft de afgelopen vier jaar de nadruk gelegd op verbetering van de economie van het land. Onder meer door mogelijkheden te creëren voor meer samenwerking en handel in de regio. Maar ook met initiatieven voor groene energie. Hij heeft verder de banden met Nederland verbeterd, onder meer door een speciaal samenwerkingsprotocol te ondertekenen dat moet onderzoeken en uitwerken waarin beide landen elkaar kunnen ondersteunen.

De sociaal-democratische partij MEP is vrijdag door de kiezers afgestraft. Tussen 2001 en 2009 leidde Nel Oduber van de partij MEP het eiland. Die partij behaalde nu volgens de voorlopige tellingen niet meer dan 6 zetels, maar dat is nog afhankelijk van de definitieve uitslag. In 2009 wist de partij nog 8 zetels te behalen en in 2005 waren dit er 11. Na de verkiezing van 2009 ontstond er geruzie en onenigheid binnen de MEP, waarbij uiteindelijk drie parlementariërs vertrokken met hun zetel. De MEP, nu onder leiding van Evelyn Wever Croes, benadrukte de afgelopen periode de noodzaak van hervormingen en de aanpak van het hoge begrotingstekort, maar wist de bevolking niet te overtuigen. In de 61 districten van Aruba behaalde de MEP slechts in een district meer stemmen dan de AVP.

De aanhang van de AVP vierde vrijdagnacht uitgebreid feest. Eman riep zijn aanhangers op "vanavond te vieren en morgen weer aan het werk te gaan". Dat zal ook moeten, want de financiële en economische situatie van Aruba is niet rooskleurig. Onder Eman is de staatsschuld opgelopen tot 1,3 miljard euro en bedraagt nu bijna tachtig procent van het Bruto Nationaal Product (BNP). Het overheidstekort bedraagt bijna negen procent.

Er zijn 70.000 kiesgerechtigden op Aruba. Voorlopige schattingen over de opkomst liggen boven de 80 procent. De opkomst is traditiegetrouw hoog: in 2009 kwam 86 procent van de kiesgerechtigden stemmen.

Bron : Antilliaans Dagblad, Amigoe, Versgeperst, ANP
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug