Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Paus Franciscus opent de synode van Amazonië

Datum : 08/10/2019
Land : Argentinië

Paus Franciscus opent de synode van Amazonië

Paus Franciscus opende afgelopen zondag in Vaticaanstad een synode om de arme en geïsoleerde inheemse gemeenschappen van de Amazone te verdedigen door de vernietigende 'belangen' te veroordelen die hij de schuld gaf van de branden die de regio verwoestten.

"Het vuur dat is ontstoken door belangen die vernietigen, zoals het vuur dat onlangs Amazonië heeft verwoest, is niet het vuur van het evangelie", zei hij tegen de bisschoppen uit de negen landen van de Amazoneregio en vertegenwoordigers van inheemse volkeren. “Het vuur van God is warmte die aantrekt en verenigt. Het wordt gevoed door te delen, niet door winst. Het vuur dat vernietigt, laait daarentegen op als mensen alleen hun eigen ideeën willen promoten, hun eigen groep willen vormen, verschillen wegvagen in de poging om alles en iedereen uniform te maken." 

De mondiale schijnwerper was onlangs op 's werelds grootste regenwoud gericht, dat van vitaal belang is voor de planeet, maar lijdt aan de ergste uitbraak van branden in jaren, gedeeltelijk als gevolg van een versnelling in ontbossing. Het werkdocument voor de synode heeft in vernietigende bewoordingen sociale onrechtvaardigheid en misdaden, waaronder moorden, aan de kaak gesteld en een actieplan van de kerk voorgesteld. "Luister naar de roep van 'Moeder Aarde', aangevallen en ernstig gewond door het economische model van roofzuchtige en ecocide ontwikkeling, dat doodt en plundert, vernietigt en verwoest, verdrijft en weggooit", stelde het document van 80 pagina's. 

In de aanloop naar de drie weken durende synode, of vergadering, vonden in het Amazonegebied ongeveer 260 evenementen plaats waarbij 80.000 mensen betrokken waren, in een poging om de lokale bevolking een stem in het document te geven. Onder degenen die de synode als waarnemer bijwoonden, was zuster Laura Vincuna, een zendeling die de territoria van de inheemse bevolking van Caripuna in het Braziliaanse Amazonegebied probeert te beschermen. "Help ons ons vaderland te verdedigen, we hebben geen ander thuis!", zei ze. “Aarde, water, bos: zonder deze drie elementen kan niemand iets doen", verklaarde ze aan de vooravond van de synode.

In zijn encycliek uit 2015 over ecologie en klimaatverandering Laudato Si hekelde paus Franciscus de vernietiging van het Amazoneregenwoud in naam van "enorme internationale economische belangen". Vorig jaar bezocht 's werelds eerste Latijns-Amerikaanse paus Puerto Maldonado, een dorp in het zuidoosten van Peru, omringd door het Amazonewoud, om duizenden inheemse Peruanen, Brazilianen en Bolivianen te ontmoeten.

Die reis was de eerste stap naar de synode die zondag opende. “Zoveel van onze broeders en zusters in Amazonië dragen zware kruisen en wachten op de bevrijdende troost van het evangelie, de liefkozing van de kerk”, zei de paus in zijn homilie. "Laten wij samen met hen reizen." Hij waarschuwde ook voor "de hebzucht van nieuwe vormen van kolonialisme".

 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug