Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Milieu & Natuur

Pelikanen sterven door warmer water en gebrek aan voedsel in Peru

Datum : 10/05/2012
Land : Peru

Pelikanen sterven door warmer water en gebrek aan voedsel in Peru

De opwarming van het water in de Stille Oceaan, wat wordt veroorzaakt door de instroom van warme zeestromingen uit Australië en Ecuador, is een van de belangrijkste oorzaken van de massale sterfte van pelikanen in Peru. Dit hebben Peruaanse volksgezondheid- en milieuorganisatie op een persconferentie in Lima gezegd.

De wijziging van het maritieme ecosysteem heeft als gevolg dat ansjovis, het basisvoedsel van pelikanen, is weggetrokken naar andere, minder warme wateren, waardoor er in de afgelopen weken meer dan 5000 pelikanen zijn gestorven. Een soortgelijke situatie kan ook achter de sterfte van 900 dolfijnen zitten, die dood langs de noordelijke kust van Peru zijn aangetroffen. Onderzoeken hierover zijn nog gaande.

Afgelopen weekend heeft de Peruaanse overheid een ‘sanitair alert’ uitgeroepen langs de noordelijke kust en ze raadt mensen aan weg te blijven van de stranden. In 1997 vond er een soortgelijke gebeurtenis plaats, toen honderden dode pelikanen langs de noordelijke kust van Peru werden gevonden als gevolg van een schaarste aan ansjovis, die door de warme wateren van het klimatologisch fenomeen El Niño werden veroorzaakt.

Ansjovis gedijt voornamelijk langs de kust van Peru en Chili als gevolg van een overvloed aan voedingsstoffen, veroorzaakt door de botsing van warme en koude stromingen. Ansjovis is ook het belangrijkste bestandsdeel voor vismeel, waarvan Peru de grootste producent en exporteur ter wereld is.
 

Bron : Mercopress
Bookmark and Share


Terug