Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Economie & Ondernemen

Pemex eindigt 2011 met een netto verlies van $6,5 miljard

Datum : 01/03/2012
Land : Mexico

Pemex eindigt 2011 met een netto verlies van $6,5 miljard

Het staatsoliebedrijf Petróleos Mexicanos (PEMEX), het grootste bedrijf van Mexico, heeft in 2011 een netto verlies van 6,5 miljard dollar geleden. Dit is 103 procent meer in vergelijking met 2010.

Volgens het bedrijf is het verlies grotendeels te danken aan een significante schommeling in de wisselkoers, die in 2011 op bijna 14 peso per dollar uitkwam, en hogere belastingen. PEMEX hoopt dat het verlies voor het grootste deel weer zal verdwijnen als de wisselkoers in 2012 weer daalt tot ongeveer 12 pesos per dollar. Tegelijk verklaart het bedrijf nog niet failliet te zijn, ondanks een aantal achtereenvolgende jaren van verliezen.

De Mexicaanse olieproductie bedroeg in 2004 bijna 3,4 miljoen vaten per dag, maar is sindsdien gedaald als gevolg van een scherpe productieafname van Mexico’s productiefste offshore-gebied Cantarell en gebrek aan investeringen. Volgens experts ligt de toekomst van de binnenlandse energie-industrie in de diepten van de Golf van Mexico, maar heeft het bedrijf te weinig eigen technologie om in diepe wateren te boren.

Volgens veel analisten ligt dit aan de sterk gereguleerde activiteiten van het bedrijf. De fiscale bijdragen van PEMEX leveren ongeveer 30 procent van de federale begroting. Hierdoor is er volgens hen te weinig geld om in nieuwe technologieën te investeren.
 

Bron : Latin American Herald Tribune / EFE
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug