Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peña Nieto benoemt kabinet

Datum : 01/12/2012
Land : Mexico

Peña Nieto benoemt kabinet

Vlak voor zijn inauguratie heeft de nieuwe Mexicaanse president Enrique Peña Nieto zijn kabinet van twintig personen bekendgemaakt. Slechts drie vrouwen maken er deel vanuit.
Met Peña Nieto (46) is de Institutionele Revolutionaire Partij (PRI) weer aan de macht, na een afwezigheid van twaalf jaar.  De nieuwe president zegt de economische groei te willen bevorderen en een eind te willen maken aan het drugsgeraleerde geweld. Jose Antonio Meade wordt de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken.

De PRI heeft 71 jaar zonder onderbreking geregeerd tot aan 2000. Tegenstanders hebben de partij er vaak van beschuldigd autoritair en corrupt te zijn en banden te hebben met de drugskartels. Maar Peña Nieto heeft tijdens zijn campagne benadrukt dat de PRI is veranderd. “Ik kan zeggen dat er in mijn regering geen enkel pact of overeenkomst met de georganiseerde misdaad zal zijn. Dat is niet de weg naar meer veiligheid voor het Mexicaanse volk.”

Het nieuwe kabinet werd voorgesteld door Miguel Angel Osorio Chong, de minister van Binnenlandse Zaken en een vriend van de nieuwe president. Hij zal een van de moeilijkste posten bekleden, omdat Peña Nieto de verantwoordelijkheid voor de coördinatie van de drugsoorlog bij zijn ministerie wil leggen. Een van Chong's belangrijkste taken is het terugdringen van het moordcijfer in het land. In de strijd tegen drugshandel zijn de afgelopen zes jaar ruim 50.000 mensen omgekomen.

Generaal Salvador Cienfuegos Zepeda wordt de baas van het Ministerie van Defensie. En Luis Videgaray wordt minister van Financiën. Hij  leidde de campagne van Peña Nieto en heeft ervaring met lokaal bestuur, het Congres en de private sector. Minister van Energie wordt Pedro Joaquin Coldwell. Het is een sleutelpositie vanwege het belang van de enorme Mexicaanse olie-industrie. Hij moet de plannen begeleiden om Pemex – de oliemaatschappij van de staat – open te stellen voor buitenlandse investeerders.

Coldwell heeft ruim en jaar de PRI geleid. Maar eerder ontkende hij dat de terugkeer van de PRI naar de macht een terugkeer naar het verleden betekende. “Dat is het niet, want dit is een ander land”, zei hij.
 

Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug