Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peña Nieto nieuwe president van Mexico

Datum : 02/07/2012
Land : Mexico

 Peña Nieto nieuwe president van Mexico

Enrique Peña Nieto dankte de kiezers dat ze zijn aprtij PRI een nieuwe kans geven en hij beloofde dat het “geen terugkeer naar vroeger” was. Nu bijna alle stemmen zijn geteld, heeft Nieto een voorprong van 6 procent op zijn grootste rivaal, Andres Manuel López Obrador van de linkse PRD. 

López Obrador heeft zijn nederlaag nog niet erkend. Hij zei te wachten tot alle stemmen waren geteld en de uitslaf officieel was. In 2006 verloor hij met 1 procent van huidig president Felipe Calderón, wat hij toeschreef aan fraude. Hij leidde een maandenlang straatprotest. 
 
De PRI (Institutionele Revolutionaire Partij) regeerde tot aan 2000 het land gedurende 71 jaar. De campagne werd nu gedomineerd doorde economie en de drugsoorlog. Peña Nieto (45) verklaarde zichzelf gisteren tot winnaar na de eerste tellingen. Hij beloofde “voor en met iedereen te regeren”. Met ruim 93 procent van de stemmen geteld, heeft Nieto er 37, 95 procent behaald tegenover Lopez Obrador met 31,8 procent. 
 
Josefina Vazquez Mota, de kandidaat van de huidige regeringspartij PAN, kreeg 25,47 procent van de stemmen. Ze heeft haar nederlaag al geaccepteerd. Veel kiezers hebben de PAN de rug toegekeerd wegens de ruim 55.000 doden die zijn gevallen in het drugsgerelateerde geweld sinds het aantreden van president Calderón. Hij zette het leger in om de drugskartels te bestrijden. 
 
Bijna de helft van de Mexicaanse bevolking leeft in armoede. Economie was dan ook van de belangrijkste thema’s van de campagne. Peña Nieto presenteerde zich als het nieuwe gezicht van de PRI. President Calderón fekiciteerde hem en beloofde met hem samen te werken tot aan zijn inauguratie in december.
 
Bron : BBC World
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug