Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Penningmeester beschuldigd van corruptie

Datum : 18/03/2015
Land : Brazilië

Penningmeester beschuldigd van corruptie

Braziliaanse aanklagers hebben de penningmeester van de regerende Arbeiderspartij, Joao Vaccari, en 26 anderen officieel in beschuldiging gesteld wegens corruptie in de fraudezaak bij staatsbedrijf Petrobras.

De aanklagers beschikken over “ruimschoots bewijs” dat Vaccari heeft gevraagd om donaties aan voormalig chef diensten bij Petrobras, Renato Duque, en leidinggevenden bij ingenieursbureaus beschuldigd van het doorsluizen van geld van de oliemaatschappij, zei aanklager Deltan Dallagnol.

Vaccari was zich er terdege bewust van dat de gevraagde donaties afkomstig waren van  steekpenningen, zei Dallagnol. Hij voegde eraan toe dat een groot deel van het  werd verkregen door deals te sluiten met leidinggevenden die eind vorig jaar zijn aangeklaagd en gevangengezet. Volgens de Arbeiderspartij (PT) zijn alle donaties legaal verkregen.

President Rousseff zei dat de beschuldigingen tegen Vaccari aantonen dat haar regering zich niet heeft bemoeid met het onderzoek om de PT vrij te pleiten. Ze heeft ontkend dat ze iets af heeft geweten van de corruptie bij Petrobras toen ze van 2003 tot 2010 voorzitter van het bestuur was. In die periode vond de meeste fraude plaats.

“Als ze een onderzoek willen, dan komt er een onderzoek. Wie er ook veranwtoordelijk blijkt te zijn, zal daarvoor moeten betalen”, vertelde Rousseff aan journalisten nadat ze had aangekondigd aan het eind van de week met nieuwe maatregelen zou komen om de corruptie te bestrijden.

Aanklagers hebben ook vijftien leidinggevenden aangeklaagd bij de bouwbedrijven OAS, Mendes Junior en Toyo Setal. Een woordvoerster van OAS zegt dat het bedrijfde beschuldigingen ten stelligste weerspreekt.

Bron : Mercopress
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug