Zuid-Amerika Midden-Amerika Cariben

La Chispa is dé website voor liefhebbers van Latijns Amerika. Journalistiek, betrokken, informatief, scherp. Een interactieve community met echte chispa: levendig en met passie.

Politiek & Maatschappij

Peronistische vakbonden vragen Christina Fernández om zich herkiesbaar te stellen

Datum : 03/05/2011
Land : Argentinië

Peronistische vakbonden vragen Christina Fernández om zich herkiesbaar te stellen

De algemeen secretaris van de Centrale Peronistische Vakbond (CGT), Hugo Moyano, sprak vrijdag tijdens een massabijeenkomst op de Avenida 9 de Julio in Buenos Aires de wens uit dat Christina Fernández de Kirchner zich herkiesbaar zal stellen voor het presidentschap tijdens de presidentsverkiezingen van oktober.  “Wanneer onze president dit accepteert zullen generaal Perón, Evita Perón en Néstor Kirchner in vrede rusten”, aldus Moyano met het nodige gevoel voor drama te midden van het applaus van zo’n half miljoen sympathisanten. 

De president was zelf niet aanwezig bij de manifestatie en brengt wat dagen door in haar huis in de provincie Santa Cruz. In hetzelfde huis overleed haar man Néstor Kirchner een half jaar geleden. Ze heeft nog geen definitieve beslissing genomen omtrent een eventuele herverkiezing. In een aan de CGT gerichte boodschap sprak ze echter wel over de noodzaak van het ‘verdiepen van het model’ waar Néstor Kirchner in geloofde en ze vroeg in zijn naam om de inzet te verdubbelen om zodoende zijn werk voort te zetten.
 
Hugo Moyano bevond zich tijdens de manifestatie in de aanwezigheid van het merendeel van het kabinet en verschillende ministers. Tevens werd Moyano geflankeerd door de gouverneur van de provincie Buenos Aires, Daniel Scioli. Moyano noemde Scioli zelfs bij naam in zijn bedankrede. De prominente aanwezigheid van Scioli bij de peronistische manifestatie was opmerkelijk gezien het feit dat hij tot nu toe nog niet op de sympathie van Moyano noch de CGT had kunnen rekenen.
 
De manifestatie, een vervroegde 1 mei viering, was een demonstratie van de macht van Moyano en zijn capaciteit om mensen te mobiliseren. Zijn toespraak was echter gematigd en leek vooral bedoeld om de arbeiders te herinneren aan de sociale vooruitgang die geboekt is onder de regeringen Kirchner.
 
Moyano leek in zijn toespraak tevens indirect aan de arbeiders te vragen om akkoord te gaan met een loonmatiging en om sociale conflicten van de straat te houden zodat deze geen invloed kunnen hebben op de verkiezingen.

Bron : El País
Bookmark and Share

Bekijk ook


Terug